Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2012.
13:01
M. Ljubičić - Vesti A

Linta: Verujem Nikoliću na reč

Bez pravičnog i trajnog rešenja problema izbeglih i prognanih nisu mogući iskreni dobrosusedski odnosi u regionu. Zato od nove vlade Srbije i predsednika Nikolića tražimo da se angažuje na tom planu mnogo više nego što je to radila prethodna vlast, kaže u intervjuu za "Vesti" Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i poslanik u Skupštini Srbije.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica
 

Ivica Dačić formira novu vladu, očekujete li, i na kom planu, bolje dane za prognane i izbegle?
- Koalicija udruženja izbeglica smatra da među prioritetima nove vlade treba da bude ostvarivanje prava izbeglih, prognanih i raseljenih lica i drugih oštećenih građana. U Srbiji i dijaspori živi stotine hiljada građana koji su oštećeni u svojim ljudskim pravima u Hrvatskoj i Federaciji BiH. Bez pravičnog i trajnog rešenja njihovih problema nisu mogući iskreni dobrosusedski odnosi i pomirenje na području zapadnog Balkana.


Vaša koalicija podržala je SNS na parlamentarnim izborima, vi ste dobili poslaničko mesto, šta su dobile izbeglice?
- Ja sam dobio poslaničko mesto na osnovu Sporazuma o saradnji između SNS i Koalicije udruženja izbeglica. Sporazum je nastao kao rezultat neuspeha pokušaja dijaloga sa bivšim predsednikom Tadićem i bivšim premijerom Cvetkovićem. Jedna od odredbi Sporazuma sa SNS je i sazivanje vanredne skupštine Srbije i usvajanje rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.
 

Fond za pomoć izbeglima

Očekujemo da Vlada Srbije osnuje Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Fond bi imao dva zadatka - da bude od pomoći u rešavanju stambenih i drugih potreba izbeglica koje su se integrisale u Srbiji, a s druge strane, da pomogne proces borbe za povratak naših prava u mestima iz kojih smo proterani ili iz njih vodimo poreklo.

Dr Milorad Pupovac, lider Srba u Hrvatskoj, poručio je novom predsedniku Srbije da bi trebalo da se distancira od svoje prošlosti, kako ste to doživeli?
- Pupovac je čovek koji je odbio da podrži Peticiju izbeglih i prognanih Srba koju je svojim potpisom podržalo preko 70.000 oštećenih građana, a kojom smo tražili da Hrvatska reši 12 ključnih problema pre nego zatvori pregovore o Poglavlju 23 sa EU. Pupovac je odbio da to učini. Mislim da on nema mandat da deli savete predsedniku Srbije nego treba da se istinski zalaže za rešavanje naših problema. Gospodin Nikolić je 20. maja tj. nakon što je izabran za predsednika, jasno rekao da se zalaže za dobre odnose sa Hrvatskom ali da istovremeno traži poštovanje prava proteranih Srba i zaštitu njihove imovine.
 

Tadić je uporno ignorisao i vas i probleme prognanih Srba zarad dobrih odnosa sa Zagrebom, zašto mislite da će Nikolić biti drugačiji?
- Gospodin Nikolić je, podsećam, u ime SNS potpisao Sporazum o saradnji sa Koalicijom udruženja izbeglica kojom je poručio da podržava politiku čistih računa između država nastalih na području bivše Jugoslavije a koja je zasnovana na doslednom poštovanju ljudskih prava za sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost.


Da li sebe vidite na mestu novog komesara za izbeglice?
Ne.
 

Zaboravili na Bečki sporazum

Cilj rezolucije koju bi usvojila Skupština Srbije jeste da obaveže Vladu Srbije da otvori suštinski dijalog sa Sarajevom i Zagrebom o rešavanju naših imovinskih i brojnih drugih problema na temelju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji. U tom čuvenom Aneksu navodi se da će svim građanima biti vraćena prava koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine. Bečki sporazum ima jaču pravnu snagu od domaćih zakona jer je ratifikovan u parlamentima država nastalih na području bivše Jugoslavije, objašnjava Linta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online