Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 29.06.2012.
11:02 >> 12:46h
J. L. Petković - Vesti A

Vidovdan uz poniženja i vređanja

Napadi, poniženje, vređanje - tako su Srbi juče doživeli obeležavanje 623. godišnjice Kosovskog boja.


Dolazak na liturgiju, koju je služio srpski patrijarh Irinej, i parastos kosovskim junacima biće zapamćen po napadima i najmanje 20 povređenih na Merdaru, iživljavanju specijalne jedinice ROSU, koje su terale sve da skinu majice sa srpskim obeležjima, one ispisane ćirilicom, pa čak i majice na kojima je pisalo "Živela Rusija", a potom i bacanjem kamenica na autobuse koji su organizovano vraćali Srbe, uglavnom decu, sa Gazimestana.


U sukobima sa kosovskom policijom na Merdaru osmoro Srba je dobilo ustrelne rane od bojeve municije. Šestoro je zadržano u prokupačkoj bolnici, dvoje u Kuršumliji, a jedan teže povređeni prevezen je u Niš. Ostali su sa lakšim povredama pušteni posle ukazane lekarske pomoći.

Nezvanično, reč je o grupi navijača koja je veče uoči Vidovdana iz Beograda krenula na Gazimestan. Na sever Kosmeta su stigli bez problema preko prelaza Jarinje, ali ih je kod Vučitrna zaustavila kosovska policija, tražeći im potvrde o kosovskom osiguranju za vozila koje nisu imali. Kosovski policajci su ih pretresli i obećali da će ih sprovesti do Gazimestana, ali su ih umesto toga navodili do prelaza Merdare i pokušali da ih vrate u centralnu Srbiju preko administrativne linije. Tada je navodno nekoliko putnika izašlo iz autobusa, i tražilo da ih odvedu do Gazimestana, na šta je policija silom, koristeći palice, pokušala da ih vrati u autobus. Izašli su i ostali putnici, na šta je KPS uzvratio vatrenim oružjem.


Do incidenata je došlo i na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici, povređenih nije bilo. Kolone Srba, koje su se slivale u pravcu Gazimestana, prolazile su kroz špalir policije koja je tražila da skidaju majice sa nacionalnim obeležjima, odnosno one koje su pripadnicima ROSU i KPS-a na to "ličile". Policajci nisu dozvoljavali ni da se prevrnu majice, već su ih svlačili do gole kože. Na isti način su tretirali i devojke, koje su terali da se svlače na sred ulice.
- Ovo je strašno poniženje. Na mojoj majici je bio Beli anđeo, to nikoga ne vređa, ali su oni tražili da je skinem. Rekla sam im da nemam šta drugo da obučem, da smo došli da u miru obeležimo dan sećanja na naše junake, ali su mi oni bukvalno strgli majicu. Da nije bilo momka koji mi je pozajmio svoju, ne bih mogla dalje. Nek znaju, mogu i kožu sa leđa da nam skinu, ali mi ćemo se uvek vraćati na Kosovo - u suzama je jecala Milica Đurđević, koja je čitave noći putovala od Beograda do Gazimestana.
- Ovako se ne ponaša ni prema besnim životinjama. Guraju nas i sateruju u redove, skidaju majice na kojima su naši krstovi, simboli naše vere. To na svetu nema. Nije normalno šta smo doživeli - kaže Darko Marković iz Beograda.
 

Irinej: Kosovo je bilo, jeste i ostaće srpsko

Patrijarh Irinej je, nakon liturgije, rekao da je Kosovo bilo, jeste i ostaće srpsko, ističući da se narod uvek vraćao i mnogo puta obnavljao spaljeno i porušeno. Irinej je istakao da je Kosovo srpski Jerusalim.
"Došli smo ovde da se nadahnemo svetim duhom koji je motivisao slavnog kneza Lazara da položi život za otadžbinu. Danas se radujemo pred ovom svetinjom, a ona očekuje da ne ostane sama. Ona je uvek sa srpskim narodom, tako je bilo, jeste i ostaće za svagda", naglasio je Irinej.


Inače, patrijarh je na Gazimestanu dočekan povicima "Biju vam narod!" Na kraju parastosa obratio se onima koji su uzvikivali: "Ratko Mladić" i "Radovan Karadžić", "Dajte nam oružje", i zamolio da ne provociraju.


Konuzin u oproštajnoj poseti

Rusija će podržati svako rešenje situacije na Kosmetu za koje se opredele Srbi, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin.
- Rusija će podržati svako vaše rešenje, mada često mnoga ne razume - rekao je Konuzin u Gračanici. On je istakao da je ovo najverovatnije njegov poslednji boravak na Kosmetu u svojstvu ambasadora, jer uskoro odlazi na novu dužnost.

 

Tetovaža "opasnija" od majice

Kosovska policija maltretirala je Sašu Savića iz Niša koji je posle 13 godina prvi put došao na Gazimestan noseći natpis ogranka ruskog moto-kluba u Srbiji "Noćni vukovi Srbije".
- Tražili su od mene da skinem majicu iako sam im objašnjavao da ona nikoga ne vređa. Kada sam je skinuo i kada su videli da imam tetovaže Karađorđa, Cara Lazara, Draže, Arkana i svih srpskih velikana, molili su me da vratim majicu, ali ja nisam hteo!

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 11:04
Шиптари,вратићемо се!
Petak 29.06.2012. 11:01
bice siptari maltretirani opet pa nece ni njihova goret do veka platit ce za sve
Petak 29.06.2012. 11:07
Нас нико не може да понизи јер не постоји то нешто што би они урадили да се ми после тога осећамо понижено. Првенствено су понизили сами себе. Шта год да је неко покушао од нас, настрадао би неко невин. Не можеш голим рукама на човека (ако тако могу да кажем) под пуном опремом. И да поновим, скинули сте нам мајицу али нисте Космет из срца.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online