Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.06.2012.
20:33
Beta A

Srednjoškolci ne žele da se druže sa manjinama

Većina srednjoškolaca u Srbiji ne bi se družila sa pripadnicima neke od manjina, a najmanje poželjni za druženje su Albanci, muslimani i seksualne manjine, pokazalo je istraživanje sprovedeno u više gradova Srbije.

LGBT osobe i Albanci najnepoželjniji za druženje

Na nivou Srbije 30 odsto srednjoškolaca reklo je da bi se sa svima družilo ako im kao ljudi odgovaraju, a taj procenat ide i do 78 odsto u Somboru, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta borbe protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu.

Srednjoškolci su kao najmanje poželjne prijatelje navodili LGBT osobe sa kojima se ne bi družilo 21 odsto ispitanika, Albance (19 odsto) i muslimane (10 odsto), preneo je portal EurAktiv Srbija.

Kako je rečeno na predstavljanju rezultata projekta, pokazalo se da je uticaj medija i porodične sredine na njih dosta jak, ali i da u prvi mah žustro brane svoje stavove, dok kasnije postaju otvoreni za protivargumente.

Prema mišljenju srpskih srednjoškolaca, grupa koja je najviše diskrimisana u Srbiji su Romi, a slede je pripadnici LGBT populacije i osobe sa invaliditetom.

Na pitanje da li su ikada bili diskriminisani, 36 odsto srednjoškolaca je odgovorilo potvrdno a 59 odsto je izjavilo da nije bilo diskriminisano. Prema istraživanju, gotovo svi srednjoškolci su bili svedoci diskriminacije: ukupno 84 odsto je izjavilo da su primetili da je neko u okruženju bio diskriminisan, dok je 14 odsto reklo da to nije primetilo.

Velika većina srednjoškolaca, ukupno 96 odsto, smatra da su diskriminacija i nasilje povezani.

Među srednjoškolcima preovlađuje negativan odnos prema homoseksualnosti: 27 odsto smatra da je homoseksualnost nešto što treba da ostane između četiri zida, a 23 odsto smatra da homoseksualnost ugrožava decu.

Na nivou Srbije 16 odsto smatra da pripadnici LGBT populacije treba da imaju sva prava kao i većina stanovništva, a 12 odsto da treba da imaju sva prava osim prava na usvajanje.Najtolerantniji su srednjoškolci u Vojvodini u kojoj 30 odsto smatra da homoseksualci treba da imaju sva prava.

Pored istraživanja o stavovima srednjoškolaca o manjinskim grupama, nasilju i diskriminaciji u okviru projekta su organizovani i seminari za srednjoškolce u 10 gradova Srbije, kao i za prosvetne savetnike i inspektore, i savetovanja za roditelje.

Projekat su sproveli Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava od juna prošle godine do juna 2012. u više od 30 škola, a učestvovali učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Projekat je finansirala Delegacija EU u Srbiji.

Četvrtak 28.06.2012. 20:58
Ipak ima nade za Srbiju
Petak 29.06.2012. 07:18
Ne svugde. Zavisi od toga šta deca ponesu od kuće, pokazujući u školi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online