Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.06.2012.
15:17
Beta A

Analitičari: Odnos nove vlade prema ekonomiji, EU, Kosovu

Ekonomista Miroslav Prokopijević izjavio je da nova vlada Srbije predvođena Socijalističkom partijom Srbije neće obezbediti da se u Srbiji živi bolje. Analitičari Đorđe Vukadinović i Cvijetin Milivojević smatraju da nova vlada neće bitno menjati politiku prema Kosovu i da evropski put Srbije neće biti ugrožen dok Goati misli da će nova vlada imati proble kredibiliteta u svetu.

Ekonomista Miroslav Prokopijević

"Vlada koju će činiti Socijalistička partija Srbije, Srpska napredna stranka i Ujedinjeni regioni Srbije, za Srbiju znači korak unazad", rekao je Prokopijević agenciji Beta. On je istakao da i prethodna vlada nije bila za tržišnu privredu, ali da koalacija koja će, kako je danas najavljeno, formirati novu vladu, nema ekonomski program i zalaže se za populizam i etatizam. 

"Ništa dobro ne možemo očekivati od vlade koju su formirale stranke kojima je najvažniji cilj da budu u vlasti i koje će se zalagati da država pomaže svima", istakao je Prokopijević.

Efekti buduće vlade, kako je dodao, biće vidljivi posle sto dana njene vladavine, ali da je već sada jasno da se stranke koje će je činiti spremaju da "drže ruke u tegli sa džemom i po malo ližu prste".

"Bez dramatičnih promena politike prema Kosovu"

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je da ne očekuje dramatične promene u politici nove vlade, kao i da će biti nastavljeni pritisci iz Brisela povodom Kosova.

"Kada je u pitanju politika koju će vlada voditi na unutrašnjem i spoljnjem planu, ne očekujem dramatične promene ni u pozitivnom ni u negativnom smislu", izjavio je Vukadinović agenciji Beta.

Analitičar Đorđe Vukadinović

Iz Brisela i Zapada biće nastavljeni pritisci povodom Kosova, kao i unutrašnji pritisci da se popravi ekonomska situacija, ocenio je Vukadinović, dodajući da se postavlja pitanje odakle će nova vlada izvući sredstva da ispuni očekivanja građana. On je dodao da će biti i pritisaka u pravcu privatizacije Telekoma i Elektroprivrede Srbije, ali da se nada da će "nova vlada odoleti svim pritiscima".

Vukadinović je ocenio da će nova vlada imati stabilnu parlamentarnu većinu ukoliko ne dođe do sukoba unutar nje, ali da verovatno neće biti ozbiljno ugrožena spolja.

"Mislim da će vlada biti stabilna ukoliko ne dođe do paranja po unutrašnjim šavovima, odnosno po linijama SNS-SPS-URS", izjavio je Vukadinović.

Prema njegovim rečina, današnja odluka predsednika Tomislava Nikolića da poveri mandat Ivici Dačiću za sastav nove vlade, najavljivana je već nekoliko dana i na neki način je drugi deo političkog procesa nakon predsedničkih izbora.

 

"Vlada ide ka EU ali sa više samopoštovanja"

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da evropski put Srbije neće biti ugrožen ako bude formirana vlada Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske napredne stranke (SNS), ali da će takva vlast imati više samopoštovanja i "povlačiti kočnice" kad je reč o Kosovu.

Evropski put Srbije neće biti ugrožen

"Vladu SPS i SNS će od vlade Demokratske stranke (DS) razlikovati to što će povlačiti kočnice ako EU bude postavljala uslove koji se tiču teritorijalnog integriteta Srbije i prava da Srbija makar i formalno bude na Kosovu", rekao je Milivojević agenciji Beta. On je ocenio da evropske integracije neće biti ugrožene jer se sve stranke formalno zalažu za EU, ali da će država više poštovati svoje državne interese, pogotovo kad je reč o Kosovu.

"To je nešto što je na današnjoj konferenciji implicirao i (predsednik Tomislav) Nikolić rečenicom da će se razgovori o Kosovu voditi na drugi način i da neće biti skrivanja odgovornosti", rekao je Milivojević i dodao da će koalicija biti čvrsta i da će joj novi kvalitet dati i predstavnici stranaka nacionalnih manjina.

"Nije nemoguće da podršku vladi, makar i manjinsku, da i Demokratska stranka Srbije što će je činiti vrlo stabilnom", rekao je Milivojević i podsetio da je SPS podržavala vladu Vojislava Koštunice.

Milivojević je rekao da je Dačić posle prvog kruga izbora 6. maja poručio da želi da bude premijer i da to DS "ili nije dobro čula ili je bila gluva na njegov zahtev". On je, takođe, ocenio da DS nije pridavala značaj snazi SPS tokom razgovora o formiranju vlade.

"DS se ponašala kao da je danas 2008. i da SPS nema druge mogućnosti", rekao je Milivojević.

Goati: Vlada će imati problem kredibliteta u svetu

Politički analitičar Vladimir Goati izjavio je da je iznenađen odlukom da se mandat za sastav nove vlade da lideru stranke koja je na izborima osvojila desetinu od 250 mandata u Skupštini Srbije.

Politički analitičar Vladimir Goati

Komentarišući odluku predsednika Srbije Tomislava Niklića da mandat poveri Ivici Dačiću, Goati je agenciji Beta rekao da sada postoje dve mogućnosti ali da koja god varijanta bude, nova vlada će imati problem kredibiliteta u svetu. On je rekao da je jedna mogućnost da će Dačić imati većinu u vladi i to bi bio presadan da stranka koja je treća po redosledu praktično ima izvršnu vlast.


Druga mogućnost je da SPS bude deo većine koju drži SNS i da Dačić zapravo bude "fikus premijer", rekao je Goati i podsetio da je u Srbiji bila situacija kada je premijer bio bez većine u vladi i da se to brzo završilo. Bila jedna ili druga varijanta vlada će imati problem sa kredibilitetom u inostranstvu i biće potrebno jako puno vremena da dođu do one tačke na kojoj je bila prethodna vlada, kazao je Goati.

On je kazao da strani činilac nije nebitan jer je očigledno da investicije mogu doći iz stranih izvora, pre svega iz EU, Međunarodnog monetarnog fonda, Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Prema njegovim rečima, vlada će imati deficit povrenja koje je "jako jako tanko u zemljama zapadne Evrope, EU, SAD". Goati je rekao da vlada za prilično vremena neće moći da ostvari blagonaklon stav stranog činioca u onoj meri koja je imala prošla vlada.

"Dok se sve to vrati na staro stanje verovatno treba računati u godinama, pre nego u mesecima i nedeljama", kazao je Goati.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 15:30
Sve strucnjak do strucnjaka,po narudzbini blebecu ,napadau ,kritikuju a za svoje reci nikom ne polazu racune.DS. je pustio korene u svim porama drustva pa je potrebno dugo vremena da se to pocupa i razmontira. Pustite bre da vidimo sta nova vlada ume pa ako ne radi kako treba zamenicemo je drugom .
Četvrtak 28.06.2012. 15:53
Poreski obveznici USA i zapadnih zemalja..znajte da samo bacate pare na ove izrode i izdajnike..
Petak 29.06.2012. 07:00
Najbolje pitanje, na koje odgovora nema, postavio je Vukadinović - Odakle će nova vlada da izvuće sredstva za potrebe svojih građana. To kazuje sve. Toliko mnogo njih nemaju za egzistenciju, pa su prinuđeni da čekaju državna davanja, iako vrlo mala, ali potrebno redovna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online