Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.06.2012.
13:43 >> 15:47h
Srna A

Patrijarh: Kosovo bilo i ostaće srpsko

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas, nakon liturgije u porti manastira Gračanica, da je Kosovo bilo, jeste i ostaće srpsko, ističući da se narod uvek vraćao i mnogo puta obnavljao spaljeno i porušeno. Obraćajući se vernicima, patrijarh Irinej je istakao da je Kosovo srpski Jerusalim.

"Danas smo došli ovde da se nadahnemo svetim duhom koji je motivisao slavnog kneza Lazara da položi život za otadžbinu. Danas se radujemo pred ovom svetinjom, a ona očekuje da ne ostane sama. Ona je uvek sa srpskim narodom, tako je bilo, jeste i ostaće za svagda", naglasio je patrijarh Irinej.

Navodeći da nije iznenađen izjavom jednog predsednika da je turska vladavina bila vreme blagostanja u Evropi i na Balkanu, patrijarh Irinej je rekao da je to je bilo vreme stradanja koje nas opominje.

"Ne želim da pominjem njegovo ime. Naša sloboda je vezana za časni krst za koji su se borili naši junaci. Nikada ne zaboravimo da se ne smemo ogrešiti o Kosovo i o časni krst. Ko se ogreši o jedno i o drugo taj će ispaštati prokletstvo", rekao je patrijarh, te pozvao narod na jedinstvo i sabornost, na praštanje.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služiće danas parastos kosovskim junacima na Gazimestanu.

Tokom liturgije i jutra, prema zvaničnim informacijama kosovske policije, nisu zabeleženi incidenti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 13:46
Не смемо се огрешити о Косово и о Часни крст! Да ли је то савест или само фраза? Па ко се то огрешио о Косово? Мора да је Владика Артемије и грешни Милоје, јер они су једини кажњени!
Četvrtak 28.06.2012. 14:25
Patrijarh i treba govoriti ono što većina srba misli... A taj ko je izjavio da je bilo blagostanje za vreme turske vladavine...NEKA ISPROBA KOLAC NA SEBI PA NAM PRENESE UTISKE DOK JE NATAKNUT I POLAKO UMIRE !
Četvrtak 28.06.2012. 18:11
Kosovo je Srbija Kosovo är Serbien Kosovo es Serbia Le Kosovo est Serbie Kosovo ist Serbien Kosovo is Serbia Косово это Сербия Kosova është Serbi كوسوفو هي صربيا Косово е Сърбия 科索沃是塞爾維亞 科索沃是塞尔维亚 Kosovo on Serbia Kosovo on Serbian Le Kosovo est la Serbie Kosovo é Serbia Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία Kosovo adalah Serbia Il Kosovo è Serbia セルビアコソボです Kosovo és Sèrbia 코소보는 세르비아입니다 Kosova ir Serbija Kosovas yra Serbija Kosovo huwa Serbja Kosovo is Servië Kosowo jest Serbią Kosovo é Sérvia Kosovo är Serbien Kosovo ay Serbia Kosovo je Srbsko Kosova Sırbistan Косово це Сербія Koszovó Szerbia
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online