Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 28.06.2012.
10:47
Beta A

Šešelju dve godine zbog nepoštovanja suda

Tribunal u Hagu osudio je Vojislava Šešelja na dve godine zatvora zbog nepoštovanja suda.

Šešelj je do sada dva puta osuđen zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka
 

Šešelj je, po treći put, osuđen zbog nepoštovanja suda zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Kako je, izričući presudu, rekao predsedavajući sudija Stefan Treksel, Šešelj je time "namerno i voljno ometao sprovođenje pravde" zato što je propustio da sprovede naloge sudija i sa internet stranice ukloni dokumente, na šta je bio "obavezan".

Sudija je podsetio da je sam Šešelj potvrdio da samo on odlučuje šta će se pojaviti na stranici, rekavši da ne namerava da ukloni dokumente.

Po rečima sudija Treksela, određujući visinu kazne veće je imalo u vidu da je Šešelj počinio "teško nepoštovanje suda", a kao otežavajuću okolnost uzelo je i prkosni odnos optuženog koji je prekršaj ponovio, čime je ugrozio efikasnost Tribunala.

"Time je počinio direktan napad na pravosudnu vlast Tribunala", naznačio je sudija Treksel.

Predsedavajući sudija rekao je da je presuda doneta većinom glasova sudija, a da se on protivio, zalažući se za "značajno lakšu kaznu".

Na poziv sudije Treksela da ustane kako bi mu bila izrečena kazna, Šešelj je odgovorio: "Ja vama da ustanem, pa vi niste normalni... Ja sam četnički vojvoda".

Presuda je "poverljiva", a biće objavljena njena redigovana verzija.

Na trećem suđenju zbog nepoštovanja suda, održanom 11. i 18. juna, Šešelj je odbio da izloži odbranu, tvrdeći da mu sud krši procesna i statusna prava time što nije dozvolio da u sudnici bude njegov referent za predmet (case manager) Nemanja Šarović.

Raspravno veće zaključilo je, nasuprot tome, da referent nije potreban zbog jednostavnosti predmeta, a da se Šešelj odrekao prava na odbranu, pošto je odbio više poziva sudija da je izloži. Sudije su odobrile da Šešelja, kao svedoka, ispituje njegov pravni savetnik Dejan Mirović. Veće nije razmatralo zahtev optuženog za izuzeće sudije O Gon Kvona (O-gon Kwon) zato što je nije pisano obrazložio.

Šešelj je najavio da će na takvu odluku suda uložiti žalbu, tvrdeći da mu je sud "onemogućio da izloži odbranu".

Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je obelodanio identitet zaštićenih svedoka. Prva presuda na 15 meseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena zatvorska kazna od 18 meseci, žalbe su uložili Šešelj , ali i tužilac koji traži da kazna bude povišena na tri godine zatvora.

Lider SRS je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda", kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93., očekuje se presuda koja bi trebalo da bude izrečena do marta iduće godine.

Tužilaštvo je u martovskoj završnoj reči zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen.

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega.

Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, glavno suđenje je počelo u novembru 2007.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 12:29
jak mi je to sud pa vise postujem poljski wc nego njih
Četvrtak 28.06.2012. 11:55
Neko je rekao Srbija se saginjati neće.Šešelj kaže prava Srbija se saginjati neće.
Četvrtak 28.06.2012. 12:20
Основно је питање: зашто је власт Србије донела Закон о признавању тзв. хашког трибунала и зашто је хапсила и испоручила толико најбољих Срба нелегалном и нелигитимном суду? Ми још уздижемо досманлијског вођу који је из Немачке позивао на бомбардовање Србије и који је незаконито испоручио Шешеља у Хаг. Један булевар смо назвали његовим нечасним именом. Његова супруга (која се иначе хвали да радије иде на мисе, него на литургије) живи у велелепној вили на Дедињу која је отета од правог власника. Народе србски, уразуми се и дођи себи коначно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online