Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.06.2012.
19:41
Srna, Beta A

"Ne selite se s KiM i ne prodajte imanja"

Eparhija raško-prizrenska apelovala je da se Srbi sa Kosova i Metohije ne sele i ne prodaju svoja imanja. Sekretar Eparhije otac Sava Šmigić poručio je u Gračanici, gde je održana svečana sednica Skupštine grada Priština povodom Vidovdana, da ne treba olako davati i prodavati ono što je stečeno krvlju, znojem, mukom i suzama naših predaka.

Nismo zaradili zemlju, već je nasledili i nemamo pravo da je kao takvu otuđimo, poručio je otac Sava
 

"Nadam se da ćemo živeti na ovoj zemlji natopljenoj krvlju mučenika, koji nam tiho ali jasno, svakoga dana poručuju da je zemaljsko zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka. Nismo je zaradili, već nasledili i nemamo pravo da je kao takvu otuđimo", poručio je otac Sava koji je blagoslovio skup, u ime vladike Teodosija, prenosi KiM Radio.

Otac Sava istakao je da ovaj Vidovdan i svaki budući treba da bude na pouku i otrežnjenje, "da shvatimo ko smo, šta smo i gde smo, koja nam je uloga ovde i sada".

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej stigao je danas, uoči praznika Vidovdan, u posetu manastiru Gračanica.

Patrijarh Irinej će sutra, na Vidovdan, sa vladikama i sveštenstvom služiti svetu liturgiju u porti manastira Gračanica, a zatim i pomen poginulim srpskim junacima na spomeniku Gazimestan, blizu Prištine.

Patrijarha su u manastiru Gračanica dočekalo sveštentvo, vernici i više desetina učenika koji su posipali cveće putem kojim je prolazio poglavar SPC. Pozdravljajući ih patrijarh je poručio da "Vidovdan treba da osveti, provesti i nadahne Duhom Svetim, duhom Svetog kneza Lazara i onih bezbrojnih velikomučenika koji su živote dali, krv prolili kao najsvetiju žrtvu koju čovek može dati".

"Nadam se, dokle god postoji ova svetinja i druge svetinje na Kosovu - Dečani, Bogorodičksa ljeviška, Pećka Patrijaršija i druge svetinje, da ćemo dotle i mi ovde biti kao Srbi, dotle ćemo imati gde da dođemo i da živimo i da čuvamo, kao najveće i najbogatije nasdleđe koje su nam naši preci ostavili u amanet, da čuvamo i sačuvamo ono za šta su naši preci krv svoiju prolili", rekao je patrijarh.

Irinej će večeras prisustvovati manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje" u porti manastira Gračanica. Učestvuje dvadesetak pesnika sa Kosova, centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a večeras će biti dodeljene i nagrade najboljima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.06.2012. 00:11
свим свечарима желим да кажем НА МНОГАЈА ЉЕТА да славе славу у здрављу и весељу, свима који славе имендан НА МНОГАЈА ЉЕТА да славе у здрављу и весељу а свима нама да молитвама Пречисте Матере Његове,св. великомученика цара Лазара и свих осталих мученика од Косовског боја до данас и свих светих Господ подари макар мали делић Лазареве храбрости и духовности и да да молитвама св. великомученика цара Лазара Господ помилује нас грешне. како нисам могао да оставим коментар са налогом преко фб тако сам отворио овај,а морам и да кажем да се овај оцеубица тео и глобалиста и екумениста иринеј баш и не баве текстом који читају и причају јер да има и мало истине у њиховим речима не би отерали брата и
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online