Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.06.2012.
10:30
Kurir A

Država odbija da leči 650.000 dece!

Deca u Srbiji, njih oko 650.000, ne mogu da se leče jer Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbija da im overi zdravstvene knjižice. Razlog - poslodavci njihovim roditeljima ne uplaćuju doprinose!

Deca u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj - Njihova prava su garantovana Ustavom

Saša Janković, zaštitnik građana, je zbog toga od države hitno zatražio da snosi troškove ostvarivanja prava dece na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, koja su im zagarantovana Ustavom Republike Srbije.

"Ako nisu u stanju da od svojih obveznika obezbede finansijsku disciplinu, dužni su da snose troškove ostvarivanja ovog prava, a ne da svoju odgovornost prevale na decu", rekao je Janković i naglasio da pravo deteta ne može zavisiti od (ne)izvršavanja obaveza trećih lica. On je RFZO dao preporuku da deci prizna status lica koja ne ostvaruju pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i da im bez odlaganja overi zdravstvene isprave.

"Trebalo bi i da identifikuju obveznike koji ne izvršavaju svoju obavezu da poreskoj upravi Ministarstva finansija redovno podnese prijavu", zaključio je on.

U Upravi prihoda su rekli da 50 odsto od ukupno 700 milijardi dinara dugovanja otpada na doprinose.

"U prethodnoj godini oko 55.000 privrednih subjekata nije uplatilo doprinose, a protiv 35.000 je pokrenut prekršajni postupak. Predviđena novčana kazna je od 50.000 do milion dinara", rekli su u Upravi prihoda Ministarstva finansija.

Dr Dubravka Šaranović Racić, zamenica ministra zdravlja, izjavila je da deca, studenti do 26 godina, trudnice i žene 12 meseci posle porođaja pripadaju onoj kategoriji populacije koja, u slučaju da iz nekog razloga ostane bez osnova za zdravstveno osiguranje, po članu 22 stiče osnov za obavezni vid zdravstvenog osiguranja.

U RFZO kažu da samo sprovode zakon. "Zakon o zdravstvenom osiguranju jasno propisuje da se zdravstvena knjižica ne sme overiti ukoliko nije plaćen doprinos za zdravstveno osiguranje. Isti zakon predviđa sankcije za nas u slučaju da overimo zdravstvene knjižice bez dokaza da je doprinos plaćen. Krajem prošle godine obratili smo se i Ministarstvu zdravlja, svesni veličine tog problema i osetljivosti populacije o kojoj je reč, izneli smo svoj stav i tražili smernice za dalje postupanje", rekli su u RFZO.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.06.2012. 12:05
Do osamnaeste godine bi svako dete trebalo da ima automatsku zdravstvenu knjižicu, onda bi deca zaista bila naše najveće blago, koje čuvamo i pazimo.
Sreda 27.06.2012. 10:59
Drzava je najveci "duznik" .... ali joj je lakse da "ubija" sopstveni Narod i decu ,nego da prizna svoje greske i prestane da trosi nezaradjeno na sopstveni luksuz svoji "partijasa"
Sreda 27.06.2012. 11:28
nashi prijatelji nas bombardovashe, zadjni put pre 13 godina , otrovashe nam zemlju i vodu od nashih prijatelja godinama kupujemo svakojaku "zdravu hranu", gmo ulazi na mala vrata, pijemo "zdrava pica", pod uticajem nashih prijatelja , smo nashe zdravstvo koje je bilo na zavidnom nivou "osavremenili" i "unapredili" takodje i farmaceutska industrija , one sada se ne brinu samo o zdravlju gradjana (nas i nase dece), danas one se brinu jedino o profitu. ubacili su svakojaka "cuda" od lekova nasu decu vakcinishu sa svakojakim (sumnjivim) vakcinama, nashoj deci povecali broj vakcina za DVA PUTA! dragi roditelji , bili VI , MI zuti , plavi , crveni , zeleni, organizam ne zna za boje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online