Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.06.2012.
17:52
Beta A

Povećan broj zavisnika od droge

Broj zavisnika od droge je povećan, a mladi sa eksperimetnisanjem psihoaktivnim sredstvima započinju u proseku u 17. godini, rečeno je na konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama, na kojoj je istaknut značaj prevencije.

Prosečan uzrast lečenih opijatskih zavisnika je 31 god.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, u 2010. godini glavno sredstvo počinje da se uzima u 21. godini, prosečan uzrast intravenskog uzimanja droge je 24. godini, a prosečan uzrast lečenih opijatskih zavisnika je 31 godina.

Lečeni zavisnici koji su bili deo ovog istraživanja kao povod za početak uzimanja psihoaktivnih sredstava najčešće navode znatiželju - njih 49,4 odsto, ili uticaj vršnjaka ili partnera - 33,2 odsto.

Roditelji (38,9 odsto) najčešće saznaju da im dete koristi drogu tek nakon dve do tri godine od početka upotrebe psihoaktivnih supstanci, a samo 10 odsto njih sazna za to tokom prve godine. U odnosu na stepen obrazovanja najveći broj lečenih zavisnika ima završenu srednju školu (63,1 odsto), sa završenom osnovnom školom je 13,6 odsto, dok završenu višu školu i fakultet ima samo 3,5 odsto zavisnika.

Najveći broj lečenih su muškarci - 88,7 odsto.

Na konferenciji je istaknuto da je potrebno sprovoditi preventivne mere i jačati kapacitete za rano otkrivanje zloupotrebe droga. Stalni koordinator UN i šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Dorit Nitzan kazala je da je ubediti ljude da se leče pravi izazov i da se nažalost u mnogim zeljama ne investira u
centre za lečenje, da ti centri nisu uvek pristupačni i da postoji nedostatak osoblja za rad na terenu. Ona je upozorila da droga ne samo da ima direktan uticaj na zdravlje i
sveukupnu dobrobit već se milijarde dolara dobijene od nezakonitih droga upotrebljavaju za terorističke i kriminalne aktivnosti uključujući trgovinu ljudima i krijumčarenje oružja i ljudi.

Ulične cene droge

Ulična cena grama heroina je 800 dinara, a kilogram marihuane u zavisnosti od vrste kreće se od 300 evra do 4.000 evra po kilogramu, kažu u MUP-u. Kilogram obične marihuane je od 300 do 400 evra, a genetski modifikovane popularno nazvane skank, koja je sve prisutnija, u Evropi iznosi od 5.000 do 6.000 evra, a u Srbiji od 3.000 do 4.000 evra za kg.

Zamenik direktora policije Branislav Mitrović kazao je na konferenciji da je u Srbiji više puta bio prekinut lanac trgovine drogama, ali je istakao da to nije dovoljno i da se mora uraditi nešto više u zemljama u kojima se droga proizvodi. Kako u MUP-u navode poreklo droge zavisi od vrste droge, a ako se govori o heroinu 80 odsto tog opijata koje prođe balkanskim putem se proizvodi u Avganistanu.

Operativni podaci pokazuju da se na Kosovu i Metohiji skladište velike količine droge i pored prisustva EULEKS-a, a rezultati zaplene su simbolični i malo je uhapšenih koji se bave prodajom droge. Podaci MUP-a su da najviše droge i zavisnika u Srbiji ima u najvećim gradovima sa većim brojem stanovnika poput Beograda, Novog Sada i Niša, ali ih je dosta i u manjim gradovima i onim najsiromašnijim poput Bora. U proteklih godinu dana u Srbiji je zaplenjeno 1.478 kilograma opojnih droga.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.06.2012. 21:14
Много добро пролазимо са нашом омладином која јесте препуштена сама себи. Садашњост јој је пуста, будућност украдена прошлост п.срана на све могуће начине па им онда звуци Гранда, Пинка, Ивана и других балвана изгледају прихватљиво. Карлеуша меље људски мозак, Сека прича гладном народу како јој пси једу новац а не храну за псе, професори преносе сиду и туберкулозу док се професорке курвају да би допуниле кућни буџет и онда се чудимо што имамо толико наркомана! Свештенство се бави свим и свачим, а о већини Владика не вреди ни причати и писати јер од беса не виде Човека! Треба једна добра гвоздена метла, а не куање на младе!
Sreda 27.06.2012. 06:07
Šta čeka u Srbiji mladu osobu kada završi srednju školu?
Utorak 26.06.2012. 18:11
Hapšenjem dilera i osuđivanjem na kazne kao za ubistvo..jer DROGA to i jeste.UBICA...brzo bi se smanjio broj ovisnika..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online