Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.06.2012.
14:20 >> 14:58h
Beta A

Čije pare su LDP i URS potrošili u kampanji?

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Liberalno-demokratska partija (LDP) potrošili su u kampanji za nedavne parlamentarne izbore više novca nego što su prikupili, saopšteno je danas iz Agencije za borbu protiv korupcije na osnovu izveštaja koje su predale te stranke.

Kampanja ih koštala više nego što su imali novca

Zamenik predsednika Odbora Agencije Zlatko Minić rekao je na konferenciji za novinare da su URS i LDP prijavile da su za izbore potrošile više novca nego što su prikupile iz budžeta, donacija i kredita, što je prekršaj.

Minić je rekao da je URS potrošio 458 miliona dinara, a prikupio 55 miliona od donacija, 105 je dobijeno iz kredita a 54 miliona iz budžeta (što je ukupno 214 miliona), dok je LDP potrošio 228 miliona a sakupio 80 miliona, uglavnom iz budžeta.

LDP: Sve smo uradili po zakonu

 

Liberalno-demokratska partija (LDP) kaže da je u predizbornoj kampanji poslovala u skladu sa zakonom, poštujući do kraja obavezu da istinito prikaže sve prihode i rashode, i dinamiku plaćanja.

 

Iz LDP su ukazali da najveći deo obaveza još nije dospeo za plaćanje što je, kako ocenjuju, normalno i uobičajeno kod zaključivanja ugovora u svakom drugom poslu, pa i u poslovima vezanim za kampanju političkih stranaka.

 

"Mi smo uvereni da nismo prekršili zakon. Stranke, kao i sva druga pravna i fizička lica, imaju pravo da zaključuju ugovore kojima sa drugom ugovornom stranom definišu međusobna prava i obaveze, pa i dinamiku isplate obaveza po tim ugovorima", navedeno je u saopštenju.

 

LDP smatra potpuno pogrešnim arbitrarno tumačenje Agencije da nije dozvoljeno da se obaveze nastale povodom izborne kampanje izmiruju posle njenog završetka. 

Prema njegovim rečima, taj problem ne može da se reši iz redovnog finansiranja ili naknadnim zaduživanjem za potrebe predizborne kampanje, jer je ona završena, niti može da se desi da neko od medija, na primer, otpiše dugovanja za televizijske reklame jer bi se to tretiralo kao donacija.

On je dodao da, ako se postupak završi prekršajnim kaznama protiv tih stranaka, sud može da izrekne kazne LDP-u i URS-u u rasponu od novčane do umanjenja dela sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za rad tih stranaka.

Prema prelimiranim izveštajima o utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji, Demokratska stranka potrošila je 468 miliona dinara a prikupila je 196 miliona iz budžeta, 260 od kredita u Razvojnoj banci Vojvodine, kao i 30 miliona od donacija.

Srpska napredna stranka potrošila je 307 miliona dinara, a prikupila je 212 miliona iz budžeta, 48 miliona od kredita, dok je ostatak prikupila od 2.253 donatora.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije potrošila je 187 miliona koje je prikupila iz budžeta i donacija, dok je Demokratska stranka Srbije potrošila nešto više od 70 miliona, koje je prikupila iz budžeta (68 miliona) i donacija.

Do sada je podneto ukupno 988 izveštaja o troškovima izborne kampanje za parlamentarne, predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore.

Ponedeljak 25.06.2012. 14:32
"Demokratska stranka potrošila je 468 miliona dinara a prikupila je 196 miliona iz budžeta, 260 od kredita u Razvojnoj banci Vojvodine, kao i 30 miliona od donacija." Razvojna banka finansira izbornu kampanju ...
Ponedeljak 25.06.2012. 16:56
Sve se vrti u krug..Strane zapadne ambasade daju pare..ovi posle njima vraćaju poklanjanjem naših firmi..resursa..svega što vredi...i tako..dok neko ne omasti konopac a krajnje je vreme !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online