Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.06.2012.
12:12
N. S. Preradović - Vesti A

U otadžbini ni zavoja nema

Srpsko zdravstvo je pred kolapsom, a dugovi preduzeća prema zdravstvu premašili su milijardu evra, rafovi apoteka u otadžbini su prazni, a lekari najavljuju štrajk već za 1. juli!

Koliko para, toliko zdravlja: Izdvajanja za zdravstvo manja su od 250 evra po stanovniku


Stoga pre nego što krenete u zavičaj ponesite sve potrebne lekove, za sebe ali i za rodbinu i prijatelje, a pripremite se da ubuduće povećate i novčane doznake koje šaljete svojima u otadžbini, jer će im troškovi lečenja sigurno biti povećani.
Sistem zdravstvene zaštite u Srbiji svrstan je u najgore u Evropi.


Oprema u bolnicama i domovima zdravlja stara je i više od četrdesetak godina, u operacionim salama nedostaju mnogi aparati, pa čak i igle i gaza za previjanje bolesnih. Građani sa zebnjom idu kod doktora, jer ne znaju kada će im biti zakazani pregledi, a i kad dobiju terapiju pitanje je da li će moći da kupe lekove u apotekama.
Srbija je loše ocenjena po kvalitetu zdravstvene zaštite, jer su joj izdvajanja u zdravstvu najmanja u regionu. U Evropskom parlamentu u Briselu predstavljen je Evropski zdravstveni potrošački indeks a 2012. godinu po kom je Srbija poslednja na listi 34 evropske zemlje po kvalitetu zdravstvene zaštite.


U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da nisu iznenađeni lošim plasmanom Srbije, jer se sa izdvajanjem manjim od 250 evra po stanovniku godišnje, ne može očekivati visok standard. Zemlje u regionu izdvajaju četiri puta više po stanovniku, a iz budžeta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja od 205 milijardi dinara skoro polovina se izdvaja za plate zaposlenih u zdravstvu.


Na rafovima apoteka u Srbiji već mesecima nedostaju lekovi, koji čame u magacinima dok se ne formira nova cena jer bez toga ne mogu biti pušteni u promet.
Korekcija cena lekova, kako su se dogovorili predstavnici ministarstava zdravlja i trgovine biće urađena tek posle formiranja vlade.


Lista lekova koji nedostaju je dugačka: madopar, lorazepam i lasiks, sirup brufen i mnogi drugi. Građani Srbije snalaze na sve načine kako bi došli do određenog leka, nabavljaju ih na pijačnim tezgama, preko oglasa, ili u nekim apotekama na crno.


U Republičkom fondu kažu da će nestašicu madopar kapsula, leka za Parkinsonovu bolest, koji proizvodi Galenika, prevazići hitnim uvozom od farmaceutske kompanije Roš.

Kao razlog nestašice lekova proizvođači navode probleme u proizvodnji, nabavci sirovina ili isteku licencnih ugovora sa inostranim partnerima, kao i cene. Ipak najveći problem leži u novcu, a to je naglo slabljenje dinara.


Naime ukoliko država ne uskladi kurs po kojem farmaceutskim kućama plaća lekove sa trenutnim kursom, Srbija se može susresti sa nestašicom lekova, poručuje 16 proizvođača čiji se lekovi koriste kod gotovo svih hroničnih bolesti.


Proizvođači tvrde da nikada ranije nije bila ovolika razlika između zvaničnog kursa Narodne banke i kursa iz Uredbe po kojima proizvođači prodaju lekove.


Iz Ministarstva zdravlja poručuju da se u Srbiji cena lekova određuje tako što se uzimaju u obzir cene iz Hrvatske, Slovenije, Italije, a potom se usklađuju sa domaćim kursom. Poslednje usklađivanje cena lekova urađeno je kada je kurs iznosio 99,27 dinara.

Stanković se nada


Ministar zdravlja Zoran Stanković poručuje da Ministarstvo svakodnevno prati situaciju, iako nije nadležno za nabavku lekova.


- Sa Republičkim fondom za zdravstvo ulažemo maksimalne napore da bi se za svaki pojedinačan lek koji nedostaje pronašlo adekvatno rešenje i sprečila nestašica. Nadamo se da će formiranjem nove vlade ovi problemi biti prevaziđeni - izjavio je ministar Stanković.

 

Uvoz ublažava nestašicu
Najozbiljniju nestašicu predstavlja nedostatak leka madopar za lečenje Parkinsonove bolesti, ali su Republički fond za zdravstvo i Ministarstvo zdravlja već preduzeli aktivnosti za uvoz potrebnih količina inostranog leka. Stabilizacija snabdevanja Galenikinim lekom očekuje se od septembra ove godine, izjavila je za "Vesti" Sanja Mirosavljević, PR Republičkog Fonda.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 15:37
Primera radi, od devet kutija potrebnih za mesec dana, izabrani doktor prepiše samo tri kutije. Ostalo se kupuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online