Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 25.06.2012.
04:17
Večernje novosti A

Šalteri odlaze u zaborav

U skoro 100 gradova i opština građani više ne moraju da čekaju u redovima ne bi li dobili izvod iz matične knjige ili dokaz o državljanstvu, pišu beogradski mediji.

Većina opština uspela je da unese podatke iz starih matičnih knjiga u jedinstvenu elektronsku bazu podataka, koja i formalno treba da bude završena do 2014.

U Centralnom sistemu za vođenje elektronskih matičnih knjiga, kako kažu u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ima ukupno 9.596.876 upisa, navode ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

"Očekujemo da će do kraja ove godine u produkciji Centralnog sistema biti podaci iz matičnih knjiga koje se vode za 125 gradova i opština. U narednom periodu biće preuzeti podaci iz knjiga koje se vode za još 24 mesta, a i 13 lokalnih samouprava koje do sada nisu vodile matične knjige u elektronskom obliku započele su unos podataka u sistem preko modula centralne aplikacije koju je izradilo Ministarstvo", kažu u ovom Vladinom resoru.

Kada posao bude okončan, ne samo da će neko iz Svrljiga moći da dobije krštenicu ili druga dokumenta u Dimitrovgradu, već se više neće dešavati da pokojnicima stižu različite uplatnice, poreska dugovanja, računi, pozivi za izbore... Jer, ažuriranu bazu podataka moći će da koriste i Poreska uprava, komunalna i javna preduzeća ili izborne komisije, pa će prostim klikom na dugme moći da provere ko je živ, a ko mrtav.

Tada će se 90 odsto svih administrativnih poslova obavljati bez papira. Uštede će biti ogromne. Jer, u zemlji se godišnje izda četiri miliona izvoda iz matične knjige rođenih, na šta se troši čak 12 miliona evra!

Ujedno, buduće generacije neće više vaditi izvod, jer će njegovo trajanje biti neograničeno, a administracija neće imati prava da po pet puta vraća građanina sa šaltera, iznova tražeći nova i nova lična dokumenta, već će morati da pronađe podatke u Centralnom registru.

Ceo posao oko registra obavila je "Pošta Srbije“, koja će dokumente iz matičnih knjiga kada su potrebni izdavati na 1.500 šaltera. Projekat umrežavanja Srbije, koji se smatra najvećom reformom državne uprave još od kraja Drugog svetskog rata, koštao je tri miliona evra, a za registar će biti vezan i birački spisak. Uskoro će i poreski obveznici prijave slati putem interneta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.06.2012. 05:56
Čekaće se na poštama. Neko nemaran je napravio letnji rad na poštama, čeka se doslovno satima. Prete da će taj raspored da produže i kada prođe leto. Ima li to veze sa višenacionalnim sredinama?
Ponedeljak 25.06.2012. 19:13
Ako šalteri idu u zaborav..odakle nam sve veći broj birokrata i "šalteruša" primljenih preko veze po raznim opštinama i ostalim državnim ustanovama? 5 X MANJE JE BILO SLUŽBENIKA DOK NIJE BILO KOMPJUTERA! SVE SE RADILO NA KARTICE I PO KARTOTEKAMA,LOPOVI JEDNI !
Ponedeljak 25.06.2012. 14:29
Globalna baza podataka, pa birački spiskovi, pa porezi ... E, eto nas još jedan korak bliže čipovanju ... Ko kućni ljubimci, da ne kažem kučići ... Doduše, na njima su se učili a mi ćemo nadrljati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online