Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2012.
20:10
RTS, Beta A

"U nuklearnim objektima niko nije ozračen, ali je bilo propusta"

U incidentu u Nuklearnim objektima Srbije (NOS) u aprilu niko nije ozračen, ali je bilo propusta i kršenja procedure, utvrdila je Nezavisna komisija Ministarstva prosvete i nauke, javila je Radiotelevizija Srbije.

Incident na međunarodnoj skali od nula do sedam klasifikovan je sa numeričkom cifrom jedan (foto: iluistracija)

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović rekao je RTS-u da "ako neko treba da odgovara, odgovaraće" i istakao da su prvi na potezu rukovodioci NOS-a. 

Na osnovu istrage nezavisne komisije i stručnih mišljenja, konstatovano je da prilikom eksperimeta na reaktoru 19. aprila niko nije ozračen, ali da je prekršena procedura.

"Pravni tim ministarstva pažljivo proučava ovaj slučaj sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Važno je da problem koji je, zahvaljujući dobrim delom i medijima, uočen, nije gurnut pod tepih, već se aktivno resava", rekao je Mitrović.

U radu na reaktoru u nuklearnim objektima nije bilo nesreće, ali je postojao incident, piše u zaključku istražne komisije.

"Incident na međunarodnoj skali od nula do sedam klasifikovan je sa numeričkom cifrom jedan, u okviru kojih ima nekoliko potkategorija. Jedna od njih je anomalija, dakle taj događaj je okarakterisan kao da nije bilo prekomernog zračenja učesnika u ovom događaju", rekao je Mitrović i dodao je da komisija, međutim, smatra da nisu poštovane sve procedure na odgovarajući način i da je zato od rukovodstva NOS-a
traženo da analizira ceo događaj i preduzme eventualne mere, zarad sigurnosti NOS-a u budućim eksperimentima.

Vinča: Zraci će uzeti svoj danak

Vinča sakrila snimak incidenta sa zračenjem

RTS je naveo da budžetom za 2012. godinu nije predviđen novac za rad NOS-a, a Mitrović je naveo da to preduzeće svakako neće biti zatvoreno.

"Da li će biti reorganizovano i problem nuklearne sigurnosti biti rešen na drugi način, to je drugo pitanje. Ali, njegovo funkcionisanje za sada nije ugroženo. Sredstva koja su dobijana za transport iskorišćenog i neiskorišćenog nuklearnog otpada još postoje", rekao je Mitrović.

Vršilac dužnosti direktora NOS-a Jagoš Raičević rekao je 9. maja da u NOS-u 19. aprila nije bilo nikakvih incidenata niti opasnosti po zaposlene.

"Nije bilo nikakvog akcidenta niti incidenta na nuklearnom reaktoru RA u Vinči, kao ni direktne opasnosti po zaposlene i njihovo bliže ili dalje okruzenje", rekao je Raičević novinarima u NOS-u.

Predsednica Upravnog odbora NOS-a Uranija Kozmidis Luburić rekla je tada da postoji "veliki nered" u zbrinjavanju nuklearnog otpada i da nekima takvo stanje odgovara.

"Cilj je da se uvede red u skladištenje nuklearnog otpada koji je opasniji od drugih i izgleda da nekome takvo stanje odgovara", navela je Uranija Kozmidis Luburić i dodala da u NOS-u postoje "unutrašnji neprijatelji koji sabotiraju firmu".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online