Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 22.06.2012.
07:44
Večernje novosti A

Kuper: Nema fusnote na pločici

“Kako će izgledati nastavak dijaloga Beograda i Prištine teško je reći dok se ne formira srpska vlada i dok ne čujemo sve političke aktere u Beogradu. Kako predsednik Tomislav Nikolić tumači Ustav, pregovore će nastaviti Vlada, a ne on. Nikolić je rekao da će kao predsednik imati odgovornost da prati pregovore, ali da će prvenstvenu odgovornost imati premijer”, rekao je posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, a prenose beogradski mediji.

O Nikolićevoj poseti Briselu Kuper kaže da je razumeo da je želja predsednika da pomogne kredibilitetu Srbije tako što će se dogovoreno i primeniti, pišu ''Novosti''. Kuper se u sredu u Beogradu sastao sa Nikolićevim savetnicima i šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem.

“Rekli smo tada da ćemo doći da prođemo kroz sporazume i ukažemo gde postoje prepreke za njihovu primenu. Sastanak u Beogradu je bio koristan i konstruktivan, ali nisam siguran koliko brzo ćemo moći da vidimo rezultate, pošto vlada još nije formirana. Verujem da je tim predsednika sada razumeo sporazume.” izjavio je Kuper.

Čekamo formiranje Vlade Srbije: Robert Kuper

On smatra da je moguće da dijalog na nivou Vlade bude efikasniji, a sve zavisi od toga kakva će biti Vladina politika i koliko će biti fleksibilna. Kuper nije mogao da odgovori na pitanje da li će se u dijalogu potegnuti pitanje specijalnog statusa severa Kosova.

Komentarišući ‘problem’ sa fusnotom, i to da Stefanović smatra obmanom kada se kaže da fusnota ne treba da bude ispisana na tabli sa imenom Kosova, Kuper kaže da je srpska strana nekoliko puta potezala pitanje oko pojavljivanja fusnote na tablama sa imenom.

“Kosovska strana nikad nije rekla ni da je to u redu, niti da je u potpunosti neprihvatljivo. Teško je reći da je oko toga bilo sporazuma. Pitanje je bilo potegnuto, a odgovor je bilo - ćutanje. Kada smo bilateralno u Prištini otvorili ovo pitanje, tražeći njihov stav, rekli su nam da je za njih ekstremno teško da prihvate zvezdicu i da im je neprihvatljivo da na pločici stoji fusnota.”, rekao je Kuper.

Ključ nesporazuma, po Kuperovom mišljenju, je to što u sporazumu nema reči "pločica" kada se govori o fusnoti. Iako u sporazumu stoji da tekst fusnote ide uz zvezdicu, to ne važi i za pločicu. Na pločici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znači može da stoji negde drugde. Kuper kaže da je poenta fusnote da stavi do znanja da nema prejudiciranja statusa i to važi gde god da je fusnota.

Na pitanje da li sporazum oko regionalnog predstavljanja Kosova nije postignut i da li će biti još razgovora na ovu temu Kuper kaže da misli da imaju sporazum u kome ne piše da fusnota mora da se pojavi na tabli.

“Ni Kosovo nije zadovoljno, ali pre nekoliko dana nisu napustili sastanak u Beogradu, iako je fusnota bila na tabli.” rekao je Kuper.

O novim uslovima za početak pregovora sa EU a koji se tiču ukidanja paralelnih

Paradajzom na Kupera

 

Pristalice ''Samoopredeljenja'' gađali su juče paradajzom Roberta Kupera u Prištini, pošto je završio sastanak sa šefom pregovaračkog tima Prištine Editom Tahiri. Premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači osudio je ovaj napad, objasnivši da loše utiče na imidž Kosova.

institucija na severu, otvaranja kancelarija u Beogradu i Prištini i sastanku na najvišem nivou Kuper je istakao da o otvaranju pregovora sa Srbijom odlučuje Savet EU, i da je pre izvesnog vremena Angela Merkel u Beogradu pričala o ukidanju paralelnih struktura.

“To je tema na kojoj će se zadržati pažnja zemalja članica Saveta. Mislim da nema papira koji kaže da tri nova uslova postoje, ali već neko vreme se smatra da su paralelne strukture važno pitanje.”

Na pitanje da li "normalizacija" znači otvaranje međusobnih kancelarija, Kuper nije mogao da odgovori.

“Postoji papir koji o tome govori. To nije potpuno nova ideja, ali u dijalogu do sada o tome nije bilo reči, kao što se nije raspravljalo ni o paralelnim strukturama.” rekao je Kuper.

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 07:47
Ovaj se izgleda ne trezni !
Petak 22.06.2012. 08:52
ruski ambasador Konuzin je bio u poseti u mom kraju to je za mene najvazanija vest jucerasnjeg dana , sve ostalo j e P. DIM!
Petak 22.06.2012. 09:31
Ma Kuperu ne sekiraj se ! Imamo mi Srbi note po kojima cemo da sviramo a siptari da igraju.Hik ! Jos jedno picence?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online