Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 22.06.2012.
12:03
J. Arsenović - Vesti A

Toma poslušniji od Tadića?

Najava da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao preuzeti vođenje pregovora sa Prištinom i imati susret sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom još uvek nije dobila zvaničnu potvrdu, ali se i u kabinetu novog šefa države uveliko govori o potrebi da se budući dijalog vodi na "što je moguće višem političkom nivou".

- Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese - objasnio je savetnik predsednika Marko Đurić nakon što je u Beogradu pre dva dana u novom kabinetu upriličen sastanak sa Robertom Kuperom, posrednikom EU u pregovorima sa Prištinom.


Da li je novi šef države, još nevičan diplomatskom nadmudrivanju, spreman za ovako krupan korak? Druga dilema je da li je Nikolić voljan da pokaže i veću kooperativnost od svog prethodnika Borisa Tadića kada se radi o nalozima iz Brisela, imajući na umu da se prilikom prve zvanične posete u svojstvu šefa države, iz centrale EU vratio sa porukom da Evropa od Srbije ne traži da prizna nezavisno Kosovo, suprotno od onoga što je tvrdio kao opozicionar!


Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da Nikolić ne bi trebalo da preuzme kormilo pregovora sa Prištinom.


- Siguran sam da će dijalog ići na viši nivo, jer dolaze ozbiljne teme. Njih mora da delegira onaj ko ima veliko pregovaračko iskustvo. Ne mislim da će to biti predsednik ili premijer buduće vlade, lično im ne bih ni sugerisao, ali na njima je da donesu odluku - rekao je Ivanović.


Kakvu će politiku voditi Nikolić kada se radi o Kosmetu i koje su njegove crvene linije ispod kojih neće ustuknuti, još uvek je u domenu spekulacija, a šef pregovaračkog tima Beograda, Borko Stefanović procenjuje da se politika koju će voditi Nikolić možda neće dopasti biračima SNS-a.


- Pozitivan pristup od strane predsednika Nikolića u narednim danima će pokazati da kosovski problem može da se rešava u domenu mogućeg, a ne u domenu idealistički postavljenjih zahteva nekih grupacija Srba na severu Kosmeta, i da će to verovatno izazvati neki stepen nerazumevanja i neočekivanosti od strane onih koji su glasali za njega. Ali, na kraju, pustimo da vreme pokaže svoje - rekao je Stefanović, funkcioner DS-a, koji kaže da će ostati u pregovorima samo ako u njima bude učestvovala i njegova stranka.
 

Jakšić: Može, ali pod okriljem UN


Marko Jaškić, jedan od lidera kosovskih Srba, kaže za "Vesti" da bi susret Nikolića i Jahjage bio prihvatljiv samo ukoliko bi do njega došlo na platformi statusnih pregovora i pod okriljem UN i Rezolucije 1244.


- Onda bi to bio susret predsednika Srbije sa predstavnikom njene južne pokrajine, ali ukoliko bi taj susret bio upriličen na temu tehničkih pitanja i pod okriljem Brisela i Vašingtona, kao što je to sada, onda bi to bio razgovor predsednika dve nezavisne države, na šta ne smemo pristati - objašnjava Jakšić, podsećajući da albanska vlast u Prištini nikako ne pristaje na statusne pregovore, jer je za njih ta priča završena.


Jahjaga bi rado


Predsednica samozvane države Kosovo Atifete Jahjaga spremna je da se sastane sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, potvrđeno je u njenom kabinetu. Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin nedavno je izjavio da je prilikom posete Briselu Nikolić rekao da bi se sastao sa svima osim sa Hašimom Tačijem. Oliver Ivanović smatra da do zvaničnog susreta Nikolića i Jahjage ne treba da dođe, ali ne isključuje mogućnost da se to desi na nekom međunarodnom forumu.


- Predsednik Nikolić je iskusan i zna da ne može da pristane na ono na šta Tadić nije pristajao, a naročito dok još nema Vlade Srbije - kaže Ivanović.


Mas: Ne tražimo priznanje


Zahtevi za zvaničan početak pregovora o pridruženju Srbije Evropskoj uniji već su poznati i jasno izneti. Kada je reč o Kosovu, ključne su tri tačke - sprovođenje postojećih dogovora, nastavak dijaloga o bitnim pitanjima poput telekomunikacija i energetike, kao i normalizacija odnosa, izjavio je juče nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas, nakon promocije projekta "Dobro došli u Nemačku".


On je podvukao da se od Srbije ne traži da prizna Kosovo, dodavši da Nemci razumeju srpski narod, jer su bili u sličnim problemima.

POVEZANE VESTI

Petak 22.06.2012. 12:09
Ako on ode da razgovara sa siptarima na "najvisem nivou" ---- ima sansu sa svojim kecom iz rukava.......... ........ Ako ne pristanete na Srpske uslove .... ja cu poceti strajk gladju !!!
Petak 22.06.2012. 12:17
Ma on će sve da odradi za Zapad,samo gledajte.
Petak 22.06.2012. 12:28
Toma kopa polako sebi grobno mesto,lopata mu je vec u rukama koliko vidim.Nesto mi se cini da je u predizbornoj kampanji govorio kako zastupa narod Srbije,a ovo ode malo predaleko sada.... u pm skraceno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online