Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.06.2012.
15:42
Alo A

Bazeni legla genitalnih infekcija!

Visoke temperature i vreli dani su naterali mnoge sugrađane da spas pronađu na obližnjim kupalištima. Međutim, bazeni, a naročito jezera i reke mogu biti izvor mnogih infekcija. Genitalne, stomačne, očne, kožne i ušne infekcije mogu proizvesti ozbiljne probleme, pa lekari savetuju oprez, pišu beogradski mediji.

Foto: Arhiva

Doktorka Aleksandra Mladenović Mihailović, specijalista ginekologije i načelnica u KBC "Zvezdara", objašnjava za "Alo!" da su infekcije genitalnih organa dosta česte u letnjim mesecima, te da lako može doći do neprijatnog vaginalnog sekreta, svraba i peckanja kod žena.


- Kupanje, ali i samo sedenje u mokrom kupaćem kostimu može izazvati infekcije. Infekcije su najčešće gljivične, ali može doći i do zaražavanja bakterijama i virusima. S obzirom na to da se radi o virusima, mogu se javiti i bradavice i kondilomi. Iako su to bolesti koje se pre svega prenose polnim putem, moguće ih je preneti i, primera radi, korišćenjem peškira obolele osobe - objašnjava doktorka.

Sve više obolelih od polnih bolesti

Da li zbog početka kupališne sezone ili iz nekog drugog razloga, tek u Vojvodini je u maju prijavljeno 51 odsto više obolelih od polnih bolesti u odnosu na prethodni period.
- Od polnih bolesti u maju je, prema prijavama, obolelo 77 osoba, od čega je najviše, 53, obolelo od genitalne hlamidijaze - rekla je juče Dragica Injac, specijaliste epidemiologije sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV). Ona je kazala da za ovakvo povećanja broja obolelih nema nekog racionalnog objašnjenja, osim da su ginekolozi ažurnije prijavljivali obolenja, pre svega genitalnu hlamidijazu, koja je, kako je rekla, vodeća polna infekcija. Podaci pokazuju da je u maju zabeležen i povećan broj crevnih zaraza.

Ona kaže da, pošto građani nemaju načina da se lično uvere u kvalitet vode na kupalištu, trebalo bi da preduzmu određene korake da se sami zaštite. Stoga, ona savetuje da se svi na bazenu pridržavaju nekih osnovnih pravila.

- Obavezno se treba istuširati pre i posle ulaska u vodu, a nakon izlaska presvući mokri kupaći kostim. Bilo bi zgodno da se u donjem delu kupaćeg nalazi pamučni umetak. Treba izbegavati i sedenje na pločicama, tuđim peškirima i "golim" ležaljkama - objašnjava doktorka Mladenović Mihailović, napominjući da posebnu pažnju treba da obrate trudnice, koje moraju izbegavati i najmanji rizik od dobijanja infekcije.


Specijalista opšte medicine doktor Petar Stanojević objašnjava za naš list da se pored genitalnih, u bazenu ili u drugim kupalištu, mogu "zakačiti" i druge infekcije.


- Hlor ne uništava baš sve bakterije, pa tako, usled ešerihije, može doći do urinarne infekcije, odnosno upale mokraćnih kanala. Pored toga, prljava voda može biti uzrok konjuktivitisa, pa se savetuje da se ne roni sa otvorenim očima bez maske, a po izlasku iz vode obavezno je tuširanje i ispiranje lica čistom vodom. Nehigijenska voda može biti uzrok i stomačnih tegoba. Povraćanje, prolivi, nelagodnost i povišena temperatura samo su neki od simptoma stomačne infekcije - objašnjava doktor Stanojević, napominjući da je uvek "bolje sprečiti nego lečiti".

Petak 22.06.2012. 06:58
Bazeni i nisu za gadljive.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online