Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.06.2012.
04:48
Danas A

Srpsko zdravstvo pred bankrotom!

Prihodi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje znatno su opali, tako da će i prava nekih grupa pacijenata biti smanjena, najavio je direktor Fonda Aleksandar Vuksanović.

Vuksanović: Smanjivanje prava pojedinih pacijenata
 

U intervjuu dnevnom listu "Danas", Vuksanović je rekao da su štednja i racionalno trošenje svakog dinara imperativ, da se ne bi urušio čitav sistem.

"Fond raspolaže sa 400 miliona evra manje nego 2008. Takođe, te godine je 2,1 milion ljudi u Srbiji bilo prijavljeno na zdravstveno osiguranje kao zaposleno, i poslodavci su za većinu plaćali zdravstveno osiguranje. Danas je zaposlenih 1,6 miliona, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju zdravstveno osiguranje što dramatično utiče na prihod Fonda koji se finansira od doprinosa koje mi, kao osiguranici, sami uplatimo", rekao je on.

Vuksanović je ocenio i da postoji nejednakost u ostvarivanju prava između različitih grupa pacijenata.

"Pojedine grupe pacijenata koje su bolje organizovane, podržane od struke i javnosti, imaju prava na terapije, pomagala, i uopšte lečenje u skladu sa najsavremenijim trendovima svetske medicine što mi svakako podržavamo, ali isto tako, neke druge, slabo organizovane grupe pacijenata nemaju ni približno takav nivo kvaliteta zdravstvene zaštite", rekao je on.

Vuksanović je ukazao da to stvara nejednakost među osiguranicima koji bi, po nekim moralnim, ali i zakonskim načelima, trebalo da imaju jednaka ili približno jednaka prava.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.06.2012. 09:08
У преводу: - деца су највећи потрошачи у здравству (срам их било, само неке лабораторије и антибиотици), смаљити дечију заштиту, - промена пола, транссексуалци, оболели од СИДЕ (услед хомосексуалних активности) и остали ће бити приоритет овог Фонда, ове државе и овог система. Само напред, багро
Četvrtak 21.06.2012. 07:55
Ovakvo "zdravstvo"bolje da nema u Srbiji.Sadašnja organizacija jedino koristi ZAPOSLENIMA(trenutno) u zdravstvu dok osiguranici-bolesnici UMIRU. Trenutno imam u kući ozbiljnog bolesnika i primoran sam da ga lečimo u Segedinu.Sve troškove MI snosimo jer da smo ga ostavili u bolnici kod nas on bi već bio mrtav.
Četvrtak 21.06.2012. 10:45
Za srpsko zdravstvo postoji samo jedna reč - Sramota. To zna svako ko čeka po ambulantama za neku kutiju leka. Sve ne ispisuju ni količinski, ni poimenice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online