Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.06.2012.
14:38 >> 15:40h
Beta A

"Pregovore će voditi predsednik ili premijer"

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da će se budući pregovori sa Prištinom voditi na višem političkom nivou i da će ih verovatno predvoditi predsednik ili budući premijer Srbije.

Šef pregovaračkog tima beograda Borislav Stefanović
 

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je tehnički dijalog sa Prištinom dao vrlo konkretne rezultate, ali da su sada na redu politička pitanja kao što su sever Kosova, zaštita Srba južno od Ibra, status srpskih manastira i crkava i imovina.

On je rekao da je dobro je što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić preuzeo inicijativu po kosovskom pitanju, ali je ocenio da će predsednik morati o tome da se dogovara sa novom Vladom Srbije jer su na redu pitanja koja zahtevaju konsenzus u Beogradu.

Stefanović je kritikovao posrednika EU u pregovorima sa Prištinom Roberta Kupera, ocenivši da pojedine sporazume sada tumači onako kako to odgovara Prištini, iako to nije bio slučaj na dogovorima u Briselu.

Stefanović je kazao da pre svega misli na sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine i fusnoti koja se uz to koristi. On je dodao da će danas kasno popodne razgovarati sa Kuperom.

"Niko nije tražio kancelariju Srbije na Kosovu"

Šef beogradskog pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da niko od Srbije nije tražio otvaranje kancelarije u Prištini.

"To nikada nije pominjano u pregovaračkom procesu, niti smo mi ikada dobili informaciju tog tipa. Ako neko jeste, neka objasni od koga, kada i kako", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije.

O tom navodnom zahtevu EU govorio je u više navrata zamenik premijera Srbije Ivica Dačić. Povodom otvaranja Kancelarije Vlade Kosova za sever, gde su Srbi većina, i zahteva nemačke kancelarke Angele Merkel da se ukinu institucije Srbije na severu Kosova, Stefanović je kazao da Srbija ne može da ostavi institucionalni vakuum na tom delu Kosova.

Šef beogradskog pregovaračkog tima je, na pitanje zašto u sporazumu o slobodi kretanja nije navedeno da ne važi za sever Kosova, kazao da bi onda Priština "brutalno" terala Srbe južno od Ibra da uzmu kosovske registarske tablice.

Stefanović je kazao da je usmeno obavestio sagovornike u Briselu da sporazum ne može da bude primenjen na severu Kosova gde su Srbi većina, ali je na pitanje da li takav njegov potez nekoga obavezujeda ne sprovodi sporazum u tom delu Kosova, odgovorio negativno.

"Brana za sprovođenje sporazuma na severu je stanje na terenu", rekao je Stefanović i ocenio da je sporazum koji je postigao manjkav, ali "jedini moguć".

Stefanović je kazao da je Beograd ohrabrivao Srbe južno od Ibra da uzmu tablice KS, koje ne prejudiciraju nezavisnost Kosova. Prema sporazumu, građani sa prebivalištem na Kosovu mogu imati KS tablice (takozvane UNMIK tablice) za koje Beograd kaže da su statusno neutralne ili RKS tablice (Republika Kosovo).

Priština je na osnovu sporazuma donela uredbu prema kojoj se oduzimaju tablice i vozila svima koji voze sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje MUP Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.06.2012. 14:54
Само ти предсједниче преговарај (поклањај), зато те је народ и изабрао да се обогатиш, смјестиш све своје, обезбиједиш и оне што се нису још ни родили...за то ће цијену платити: Космет, РС, Рашка, Војводина, ал` нек је теби лијепо.
Sreda 20.06.2012. 15:42
odgovornost!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online