Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.06.2012.
14:44
Beta A

Srbi kod Brnjaka traže odštetu od Kfora

Meštani sela u blizini administrativnog prelaza Brnjak u Ibarskom Kolašinu predali su danas predstavnicima Kfora zahtev za hitno uspostavljanje slobode kretanja na putevima koji vode do njihovih kuća i zatražili nadoknadu štete.

Kfor prekopao i blokirao sve puteve koje su Koristili Srbi

Ta šteta im je, kako tvrde, pričinjena u subotu kada su pripadnici Kfora prekopali alternativni put koji su Srbi koristili za prelazak u centralnu Srbiju.

Sastanak je održan u zgradi SO Zubin Potok, a prisustvovali su predstavnici sela Banje, čelnici lokalne samouprave i članovi Kforovog tima za vezu i osmatranje. Potpresednik Opštine Zubin Potok Srđan Đurović rekao je posle sastanka da su meštani sela u blizini prelaza Brnjak u potpunoj izolaciji i da su za to odgovorni vojnici Kfora koji su se tokom subotnje akcije "ponašali bahato bez potrebe".

Meštani u pisanom zahtevu traže od Kfora da im omogući slobodu kretanja jer ne mogu ni do lekara, đacima je onemogućeno da danas polažu završni ispit u osnovnoj školi, a ne mogu da kupe ni osnovne namirnice, rekao je Đurović. Prema njegovim rečima, drugi deo zahteva odnosi na nadoknadu štete koju su im pripadnici Kfora pričinili jer su im pokidali vodovodnu mrežu, pogazili livade, oštetili šume i useve.

Đurović je istakao da je želja meštana Ibarskog Kolašina da se svi problemi rešavaju mirnim putem i očekuju da barikade uklone oni koji su ih postavili. "Ljudi će biti prinuđeni da, ukoliko Kfor to ne uradi, sami uklone prepreka i osposobe puteve da bi se na ovom području izbegla humanitarna katastofa", ukazao je Đurović.

On je preneo obećanja Kfor da će danas uspostaviti slobodu kretanja, dok će za nadokadu štetu biti potrebno vreme.

Tokom akcije Kfora u subotu potpuno su uništeni, prekopani i bodljikavom žicom ograđeni svi putevi - onaj koji je korišćen kao alternativni kako bi Srbi izbegli zvanični prelaz Brnjak, kao i svi šumski putevi i pešačke staze kojima su se kretali do Ibarske magistrale.

Srbi ne žele da koriste zvanične prelaze na severu Kosova i Metohije jer su na njima kosovski carinici.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.06.2012. 20:24
hm gde ste culi da oklupatorska vojska placa odstetu? , zalosno je samo danas sto tak omalo vojnika moze da okupira toliki prostor , mozda je zato nekima od nas tesko da svare pojam okupacija ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online