Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 18.06.2012.
21:30
B92 A

I Srbi iz Vojvodine u redu za mađarski pasoš

Nekoliko hiljada građana Srbije do sada je dobilo državljanstvo Mađarske, a oko 50.000 je podnelo zahtev za to, rekao je predsednik Nacionalnog saveta Mađara. Zanimljivo je da Mađarski pasoš ne traže samo Mađari iz Vojvodine, već i pripadnici drugih nacija.

Vlasniku mađarskog pasoša ne treba dozvola za rad u EU

Na skupu "Srpsko-mađarski odnosi - Put napred" u Beogradu, predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec je rekao da zahteve ne podnose samo Mađari iz Vojvodine, već i pripadnici drugih manjina iz Vojvodine, kao i Srbi.

Uslov za dobijanje državljanstva je da je predak podnosioca zahteva bio Mađar i da onaj ko podnosi zahtev govori mađarski.

"Zakonski standardi u Srbiji za zaštitu manjina su viši nego u okolnim zemljama", kazao je Korhec, dodavši da je problem to što se zakoni ne primenjuju dovoljno jer nadležna ministarstva nemaju "administrativni kapacitet" da se bave manjinama, a republički budžet često ne predviđa novac za manjine.

Problemi su i nedostatak adekvatne sudske zaštite i "volja političke elite" u Beogradu, dodao je Korhec. Kako je rekao, mađarska manjina u Srbiji ima dobre institucije koje u poslednjih 10 godina imaju "tendenciju da se povećavaju": više od 130 škola sa nastavom na mađarskom, četiri pozorišta na tom jeziku, fakultet, biblioteka i druge institucije.

Prema podacima koje je izneo, učešće Mađara u ukupnom broju stanovnika Srbije se konstantno smanjuje poslednjih devedeset godina. U Srbiji, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, živi oko 300.000 Mađara, uglavnom u regionu Bačke i severnog Banata.

Razlozi za smanjenje broja Mađara su kolonizacija i naseljavanje Srba u nekoliko talasa u Vojvodini, prisilna i dobrovoljna asimilacija Mađara, emigriranje vođvođanskih Mađara i nizak natalitet.

Petar Lastić iz Srpskog instituta u Budimpešti rekao je da, po podacima iz 2001, u Mađarskoj živi blizu 4.000 Srba, dok ih je, prema nezvaničnim procenama, oko 10.000. Srpski jezik govori oko 25.000 građana Mađarske. Srbi najviše žive u Budimpešti, a ima ih i u obližnjoj Sent Andreji, zatim u Segedinu, Srpskom Kovinu i Mohaču.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 21:42
И опет ми срби криви за све што се дешава,али позадина свега је заправо обнављање Аустро-Угарске.Срби добијају пасоше и то првенствено они који имају неког свог претка који је рођен у бившој Аустро-Угарској.Ово је мешање у унутрашње послове Србије.Мађарска опет показује колико нам је рђав комшија.
Ponedeljak 18.06.2012. 21:45
Ti Srbi preko Drine i Save su nama veoma cudna sorta. Prvo je Srbija od 1914. do 1918. izgubila cvet svoje mladosti da ih oslobodi od Svaba, da bi oni to vratili 1941.do 1944. umesto da budu uz Karadjordjevog potomka, prihvatili Broza koji je stvorii s njim anovo drustvo. Oni su bili i generali JNA, UDBE, clanovi CK i sve sto je imalo vlast. Razni Djilasi, Vukmanovic, Baltici, Jovanici, Canadanovici, Dugonjici, Colakovici i mnogi drugi. Pljuvali su po svemu sto je srpsko jer je bilo velikosrpsko, hegemonisticko i sta ja znam sve. Sada se to sto su oni stvorili njima ne svidja, pa bi da pobegnu i odreknu se svega sto je srpsko u njima i prihvate tudj pasos. Srecan put bivsi Srbi.
Utorak 19.06.2012. 00:37
Nema problema, prodaj svoju kozu . Posto zasto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online