Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.06.2012.
12:40
Beta A

Šešelj odbio da izloži odbranu, suđenje okončano

Treće suđenje lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda završeno je danas pred Haškim tribunalom neposredno pošto je počelo zato što je Šešelj odbio da izloži odbranu, tvrdeći da mu sud krši procesna i statusna prava.

Suđenje lideru SRS završeno neposredno pošto je počelo

Šešelj je sudijama rekao da mogu odmah da donesu presudu i najavio je da će uložiti žalbu. Pošto je Šešelju dao priliku da svedoči i izloži završnu reč, koju je optuženi odbio, predsedavajući sudija Stefan Treksel je suđenje proglasio okončanim.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Sudija Treksel danas je Šešelja pozvao da svedoči u svoju odbranu, a da ga niko ne ispituje, što je optuženi odbio zato što Tribunal nije prihvatio da u sudnici bude njegov referent za predmet Nemanja Šarović.

Ranijom odlukom, raspravno veće je odobrilo da Šešelja ispituje njegov pravni savetnik Dejan Mirović, ali se Mirović nije pojavio u sudnici zbog toga što je Šešelj insistirao da ima pravo na pomoć referenta za predmet. Sudije su odlučile da je predmet suviše jednostavan i da referent nije potreban.

"Vi nastavljate da drastično kršite moja procesna prava, kojih ja neću da se odreknem ... Ni u jednom procesu pred Haškim tribunalom nije se desilo da referent za predmet bude nepotreban ... Možete odmah uneti u zapisnik da je optuženi odbio da iznese odbranu zato što su mu uskraćena osnovna prava i sve je gotovo", rekao je Šešelj.

On je tvrdio i da mu je Tribunal "onemogućio da se brani".

Meron: Presuda Šešelju 2013. godine?

"U redu, izvođenje dokaza je završeno zato što ste vi odlučili da ne izložite odbranu, što je vaše pravo", uzvratio je sudija Treksel, dodajući da su u spis uvedeni pisani dokazi.

Pošto ga je sudija Treksel pozvao da održi završnu reč, Šešelj je rekao da je sud "neobjektivan" zato što je u dva prethodna procesa zbog nepoštovanja suda kao tužioce angažovao dvoje "prijatelja suda" iz Kanade, dok njemu ne dozvoljava da ima referenta za predmet.

"Neću da sedim sam ovde, jer imam pravo da sa mnom sede Mirović i Šarović, a problem je što sekretarijat suda odbija da registruje Šarovića. Ne može to tako i ja ću vam to dokazati. Vi radite kako hoćete i nastavite da pravite strašne procesne greške na račun autoriteta Tribunala", kazao je Šešelj i ponovio da mu je cilj da dokaže da je Tribunal "nelegalan" i da "nijedan častan čovek ne bi pristao da bude njegov sudija".

"Šta budem imao da kažem, reći ću u žalbi. Vi ste me onemogućili da se branim", zaključio je optuženi.

Sudija Treksel zatim je okončao raspravu. Presudu Šešelju, Tribunal će izreći naknadno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online