Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 18.06.2012.
12:25

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sipaju so na ranu golootočkim sužnjima

Nekadašnji zatočenici zloglasnog logora na Golom otoku i naslednici onih zatvorenika koji više nisu živi, obeštećenje od 700 dinara (6 evra) po jednom danu provedenom u tom kazamatu Brozovog komunističkog režima, smatraju uvredljivim. Književnik iz Zrenjanina Vuksan Knežević, takođe golootočki sužanj u razgovoru za "Vesti" ocenio je da je to "sramna ponuda".

 


- Komisija za nadoknadu rehabilitacione odštete poziva se na neke druge bivše jugoslovenske republike. Hrvatska je, na primer, to uradila bez pojedinačne sudske rehabilitacije, opštom aklamacijom je vreme provedeno na Golom otoku svima uračunala kao dupli radni staž i ti ljudi u Hrvatskoj uživaju daleko veća prava, od ove bedne ponude u Srbiji.

Strašna tortura


Šta ste preživeli na Golom otoku?


- Tortura je bila strašna. Proveo sam četiri meseca u podrumskoj ćeliji istražnog zatvora, samo na golom betonu. Odatle sam prebačen na Goli otok gde nas je dočekao špalir tamošnjih zatočenika, dug oko dva kilometra. Oni iz špalira su bili primorani da nas u prolazu tuku i kamenuju, u suprotnom i oni bi bili naterani da prođu kroz taj "topli zec". Mnoge sprave su korišćene za mučenje i ubijanje. Najgore je bilo što je stvoren sistem da su robijaši morali jedni druge da muče i ubijaju. Mnogi su izvršili i samoubistva. Računa se da je oko 3.000 ubijeno i prebijeno i umrlo tamo na Golom otoku, a od posledica, posle puštanja je umrlo na desetine hiljada ljudi.

Zašto goolotočko pitanje do danas u Srbiji nije do kraja rasvetljeno?

- Srbija je po tom pitanju za razliku od bivših jugoslovenskih republika najkonzervativnija. Golootočko pitanje je skrivano više od 50 godina, jer je to bio jedan od najstrašnijih i najsurovijih logora u Evropi. Tu nisu masovno ubijani ljudi, ali su masovno ubijane duše u ljudima. Otpušteni zatočenici o svojim mukama više od pola veka nisu smeli da kažu nijednu reč, jer oni koji su preživeli Goli otok pušteni su uslovno iz tog logora i bili su svesni da svakog časa mogu biti vraćeni ili u taj kazamat ili u drugi zatvor.
 

Koliko ste vremena proveli na Golom otoku?

- Uhapšen sam 1949. kao maloletnik od 17 godina. Proveo sam tamo ukupno oko 23 meseca, sa istražnim zatvorom, u vreme kada je bila najsurovija tortura na Golom otoku. Kada sam uhapšen nisam znao šta je Rezolucija Informbiroa niti sam imao bilo kakve veze sa tim.


Koji je onda bio vaš "greh"?

- Smetao sam nekim drugovima koji su bili ambiciozni, a svoju ambiciju nisu mogli da dosegnu radom, pameću, poštenjem i trudom. Oni su me lažno ocinkarili i to je dokazano tokom procesa moje sudske rehabilitacije pre četiri godine. Ali, ja sam prošao šta sam prošao. I to ne samo za vreme zatočeništva na Golom otoku već i kasnije gotovo kroz ceo svoj život.
 

Po izlasku sa Golog otoka, kakav je bio vaš život?

- Bedan. Ne samo da sam ja bio nepodoban i praćen, već su moja porodica i moji srodnici bili diskreditovani. Zbog mog hapšenja i svega onog što su potom preživljavali umrla su moja dva brata. Po izlasku, nastavio sam školu sa hipotekom golootočanina i ona me je pratila celog života. Po odsluženoj vojsci i tri-četiri godine uspešnog nastavničkog rada bio sam proteran iz Banatskog Karlovca iako su mi tu živeli i roditelji. Proterivanje su obrazložili da ne sarađujem sa Udbom. Dato mi je mesec dana da odem, pa sam sa ženom i malim detetom i otpušten sa posla, morao da tražim mesto za život i drugi posao. Bio sam primoran da radim svakojake poslove, uz koje sam vanredno studirao.


I posle svega nudi se golootočka dnevnica od 700 dinara?

- Posle pola veka izgnanstva, proterivanja i ponižavanja svake vrste neko nudi obeštećenje od 700 dinara po danu zatočeništva, dakle ni pola dnevnice najobičnijeg nekvalifikovanog radnika za branje višanja, na primer. To je uvredljivo. Dželate, Jovu Kapičića i druge negovali su nacionalnim penzijama i sa najvećim počastima. Pametnije bi bilo da su ovu sramnu ponudu oćutali. Neka ostave nas mučenike da ostanemo ono što smo bili ceo životni vek. Ovakva ponuda je uvreda koja je došla golootočanima kao još jedan udar na sve ono što celog života doživljavali. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 13:13
a zasto bi srbija isplacivala ljudima koji su dosli u srbiju,pa nije ih srbija kinjila i srbi iz srbije,vec titina jugoslavija . jugoslovenu naviknuti da sve ostvaruju preko ledja srbije. interesantno je da obestecenje srbima iz srbije niko i ne spominje, za sve ono sta su nam radile titine doseljenicke brigade.
Ponedeljak 18.06.2012. 14:31
Пошто сам рођен далеко након окончања ових Голооточких догађања, а у породици нисам имао оваквих детаља, желим да само кажем како свако има право на рехабилитацији ко је невин страдао. Ови јадници су послужили Брозу као топовско и пропагандно месо верујући у ново и праведно друштво уз помоћ батске Русије. Искоришћени су да се обрачунају са Равногорским херојима и учврсте његову власт. Када су му постали баласт са вероватно искреним поступањем, а то њему није више требало, направио је сукоб са Стаљином и њих је послао на то острво. После тога ослободио се и Пенезића и Ранковића када су му обавили тај посао. Пут ка стварању велике Хрватске и велике Албаније је тада био потпуно отворен.
Ponedeljak 18.06.2012. 18:27
Jednostavno rešiti---ODUZETI IMOVINU ONIMA KOJI SU BILI U VRHU KOMUNISTA A I SADA SU PREBIGATI..I OD TOGA NAMIRITI OVE JADNJE LJUDE!!!!! NIKAKO OD NAŠIH PARA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online