Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.06.2012.
12:02
D. N. Petrović - Vesti A

Džaba im sila, nema predaje!

Posle onesposobljavanja alternativnog pravca preko sela Banje, blokade celog Ibarskog Kolašina i povređivanja (gumenim mecima) dvojice Srba iz sela Štuoce kod Zubinog Potoka, Kfor je nastavio da ruši srpske barikade na severu Kosmeta.

 

Prepreku, koju su zbog specijalaca Hašima Tačija Srbi postavili na put kod Rudara, vojnici Kfora preksinoć su takođe uklonili. Na sreću, u poslednjoj akciji "mirotvoraca" nije bilo pucnjave, niti povređenih. Srbi kažu da će ako treba, bez obzira na napade Kfora, ponovo blokirati puteve, napraviti nove barikade i sagraditi nove alternativne pravce.


U Zubinom Potoku, Zvečanu i drugim sredinama na severu Kosmeta ističu da nipošto neće prihvatiti: kosovske tablice, albanske policajce na Brnjaku i Jarinju i granicu sa Srbijom.


 

Nikola Lekić, student iz Leposavića kaže da je poslednjih dana Kfor po nalozima Prištine, pojačao svoje akcije na severu Kosmeta.

- Ne prođe dan, a da ne blokiraju neki put ili izazovu neki sukob sa narodom. Cilj im je da nas iscrpljuju i silom ubede da moramo živeti u "nezavisnom Kosovu". Sve im je to džaba, ovaj narod se bori 12 godina, pucali su na nas, ubijali nam decu, ranjavali ljude, blokirali puteve, zastrašivali i ništa nisu postigli, uvek im kažemo da nas, ma koliku silu primenili, ne mogu porobiti. Ma koliko oni pričali da su mirovnjaci, mi ih doživljavamo kao okupatore, svojim ponašanjem oni to, posebno Nemci i Amerikanci, apsolutno potvrđuju - naglašava Lekić.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da vojnici Kfora nepotrebno dižu tenzije u pokrajini.

- Razumeo bih njihove akcije da im je ugrožena sloboda kretanja ili bezbednost, ali ih ne razumem zašto pokreću toliku silu i sukobljavaju se sa narodom da bi zatvorili jedan manje značajni seoski put. Tražićemo od Kfora da se, dok se najavljuju novi pregovori i traži političko rešenje, drži po strani, da bude neutralan, da zaštiti Srbe koji su na Kosovu i Metohiji najugroženiji i ne izaziva sukobe - zaključio je Ivanović.
 

Nemci srušili barikadu

 

Posle napada Kfora i ranjavanja dvojice Srba meštani Rudara i okoline napravili su, od drveća i kamenja, barikade na delu Ibarske magistrale Leposavić - Zvečan, pa se saobraćaj nekoliko sati odvijao usporeno između improvizovanih prepreka.


- Morali smo na ovom delu da usporimo saobraćaj i kontrolišemo: ko prolazi, ne zbog Kfora već zbog Albanaca - kaže jedan od meštana i naglašava da su nekoliko sati potom, kasno uveče, stigli pripadnici nemačkog kontingenta Kfora koji su silom uklonili barikade na putu.


  Dogovor Kfora i Beograda?

 

U Komandi Kfora ističu da je situacija trenutno mirna i da nema incidenata, navodeći da je uprkos demantovanju zvaničnika iz Beograda uklanjanje barikada dogovoreno jer "one nemaju svrhu" - javlja dopisnik Srne.


Kfor podseća da je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović u više navrata u ime Vlade Srbije pozivao građane da uklone barikade.

Terorom proteruju Srbe sa Kosmeta

 

Eparhija raško-prizrenska upozorila je da će politički pritisci i korišćenje sile neizbežno uticati na nastavak iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije i pozvala sve relevantne institucije da pomognu u pronalaženju rešenja za opstanak srpskog naroda u pokrajini.


"Najnovije akcije Kfora na severu Kosova duboko zabrinjavaju, jer pokušajima da se po svaku cenu srpski narod u tom delu Kosova natera da prihvati kosovske registracione tablice, korištenjem borbenih vozila i blokiranjem alternativnih puteva koji su glavni kanali za snabdevanja naroda osnovnim namirnicama i lekovima, stvara se ozbiljna humanitarna kriza koja može da ima nesagledive posledice," saopšteno je iz ove eparhije.


Eparhija Raško-prizrenska navodi i da je, zbog oduzimanja srpskih registarskih tablica, ugrožen sistem zdravstvene zaštite, dok troškovi prelaska administrativnih prelaza prevazilaze mesečna primanja većine kosovskih Srba.


"Politički pritisci i korištenje sile protiv srpskog stanovništva neizbežno će uticati na dalji proces iseljavanja koji se, nažalost, nastavlja, dok je proces povratka gotovo potpuno zaustavljen", navodi se u saopštenju.


Eparhija je još jednom pozvala kosovske Srbe da "sačuvaju prisebnost i mir, ali i da ne posustaju u odlučnosti da na miran i dostojanstven način zaštite svoja osnovna prava uz čvrstu rešenost da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima, braneći svoja osnovna prava i slobode".   

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.06.2012. 12:07
Срби немају избора. Тома има, или ће бити уз њих или против њих.
Ponedeljak 18.06.2012. 12:39
Svaka cast tom narodu...opiru se mnogo jacoj sili...izdrzite!
Ponedeljak 18.06.2012. 14:13
Tuzno je da europske zemlje europljanima otimaju zemlju i daju je muslimani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online