Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.06.2012.
10:48
Beta A

Počeo samit Procesa za saradnju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se, otvarajući samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi koji okuplja 12 zemalja regiona, založio za nastavak i unapređenje regionalne saradnje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dočekuje učesnike samita
 

Tokom današnjeg samita u Palati Srbija, takođe, trebalo bi da bude potvrđen izbor Gorana Svilanovića za novog genrealnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Na samitu učestvuju predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, kao i član predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Nikolić: Srbija spremna na kompromis sa Prištinom

 

Otvarajući samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) Nikolić je rekao da Srbija "ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet". On je istakao da Srbija "eksplicitno ili implicitno" neće priznati jednostrtanu nezavisnost Kosova, ali da ostaje otvorena za razgovore o kompromisnim rešenjima, što je pokazala u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine u kojem je postignut dogovor i o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima.

Iz Turske na samitu učestvuje zamenik premijera Ali Babadžan, dok Rumuniju predstavlja šef diplomatije Andrei Marga. Hrvatsku i Albaniju predstavljaju zamenici ministara spoljnih poslova, a Sloveniju državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi je regionalna inicijativa pokrenuta 1996. radi podsticanja i jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu kako bi on prerastao u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Sastanak visokih zvaničnika iz regiona biće i prilika za brojne bilateralne susrete. Predsednik Srbije, kako je najavljeno, razgovaraće sa generalnim sekretarom OEBS-a, predsednicima Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Moldavije, članom predsedništva iz BiH i zamenikom turskog premijera.

Cvetković: Regionalna saradnja preduslov ekonomskog napretka

 

Mirko Cvetković

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu preduslov ekonomskog napretka političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusedskih odnosa što su istovremeno i preduslovi za uspešnu integraciju u EU.

 

"Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu je razvoj multilateralne saradnje... zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalazimo, tako što ćemo udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje nam ona otvara", rekao je
Cvetković.

 

Premijer Srbije je rekao da su politički prioriteti regionalnih inicijativa uspostavljanje trajnog mira i blagostanja naroda na prostoru regiona jugoistočne Evrope i težnja ka postizanju punopravnog članstva u Uniji. On je dodao da je "pitanje svih pitanja koje muči sve počev od političkih lidera, preko ekonomskih stručnjaka pa do običnih građana, a to koje su razmere ponovnog ekonomskog posrtanja i koliko su duboki koreni krize". 

Ivanov: Napori da se prevaziđu predrasude iz prošlosti

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da zemlje jugoistočne Evrope treba da ulože dodatne napore da ojačaju regionalnu saradnju kako bi prevazišle predrasude iz prošlosti i integrisale se u Evropsku uniju.

"Ne treba da dozvolimo da nam prošlost ukrade sadašnjost i odloži budućnost. Došlo je vreme za akciju da bi ispunili zajedničke ciljeve - integraciju u EU i NATO", rekao je Ivanov obraćajući se učesnicima samita.

POVEZANE VESTI

Petak 15.06.2012. 11:35
Ne bih rekao g. Cvetkovicu da je "pitanje svih pitanja" to sto ste vi naveli za Balkan, za regionalnu saradnju. Znate vi dobro da je problem silom oteto KOSOVO I METOHIJA sa ogromninim prirodnim resursima. Prosto receno, nasa pokraina lezi na "zlatu". Pa vi sad gledajte!!!!!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online