Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.06.2012.
12:52
Večernje novosti A

Mala matura: Niko ne zna kako će izgledati test

Zanemarivanje pismenosti na maloj maturi izazvalo je veliku buru u stručnoj javnosti i neće se smiriti, izgleda, sve dok testiranje, zakazano za ponedeljak, ne prođe. Pojedini stručnjaci tvrde da će se na pitanja koja nisu pravopisna odgovarati isključivo zaokruživanjem, podvlačenjem i spajanjem, pa neće ni biti zabune, pišu beogradski mediji.

Foto: Arhiva

Testovi su, međutim, odštampani pre nego što su se nastavnici, a kasnije i šira javnost, pobunili, tako da se do ponedeljka neće znati šta se popunjava, šta zaokružuje, pišu Večernje Novosti.

Kazne zbog uzbune

Troje nastavnika iz Čačka, koji su prvi ukazali da pravopis na testu nije bitan u svim pitanjima, sada tvrde da im prete prosvetnom inspekcijom i da će najverovatnije biti isključeni iz procesa pregledanja testova. Prema rečima jedne od njih, Olivere Krupež, negodovali su pre svega jer moraju da priznaju kao tačne odgovore: "sveti sava", "Antoan De sentegziperi" ili "Vuk karadžić". (V. I.)

Problem je i što niko od nadležnih ne želi konačno da potvrdi u kojoj formi će se odgovarati "kako se ne bi otkrivala priroda pitanja na testu".

Pred ovu malu maturu nastavnici srpskog jezika prvi put su se pobunili, ali ovo nije prva godina kada se pravopis ne smatra bitnim u pitanjima koja nisu striktno iz oblasti pravopisa.

- U prosveti radim 18 godina i oduvek je pravopis bodovan. Zavisno od uputstava, bilo je godina u kojima se za nepismene odgovore oduzimalo pola boda, nekada i ceo. Prvi put je prošle godine uvedeno pravilo da se pravopis zanemari - kaže, za "Novosti", Dragana Bjelajac, nastavnica srpskog jezika. - Da je reč o testu iz nekog tehničkog predmeta, pa i da razumem, ali pismenost je osnov poznavanja maternjeg jezika i ne sme da se zanemaruje. Po ovakvim pravilima znači da bi u srednju školu mogao da stigne đak sa maksimalnim brojem bodova iz srpskog, koji ne ume da napiše pismo.

U prošlogodišnjem testu iz srpskog jezika bilo je pitanja koja nisu pravopisna, a odgovori su se upisivali, pa je sigurno bilo i pravopisnih grešaka. Nisu sva bila "na zaokruživanje".

U ključu za ocenjivanje doslovce je pisalo: "Priznaju se odgovori u kojima postoje pravopisne greške, a tim zadacima se ne proverava poznavanje pravopisnih pravila". Odgovor je, dakle, jasno rečen još prošle godine - pravopis nije bitan! Ali, niko iz Ministarstva prosvete i nauke ovako eksplicitan odgovor ove godine nije želeo da kaže!

Na zanemarivanje pravopisa na završnom testu prvi su ukazali prosvetari okupljeni u Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga. Njima je zasmetalo i to što deca odgovore mogu da upisuju latinicom, iako je test štampan ćirilicom. Oni kažu da, ako je neko završio osnovnu školu, podrazumeva se da poznaje oba pisma i da može da odgovori ćirilicom, kojom je ceo test napisan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online