Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 13.06.2012.
13:12 >> 16:34h
Beta A

SAD: Kosovo laže za broj država koje su ga priznale

SAD smatraju da je broj država koje su priznale Kosovo manji od broja koji navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, piše prištinska Koha ditore, a prenose beogradske agencije.

Foto: Arhiva
 

Dnevnik piše da je za administraciju SAD Kosovo priznalo 89 država, a ne 91 kako tvrde kosovske vlasti. Dva priznanja koje je proklamovao prvi zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli, Ugande i Nigerije, za SAD su sporna.

"SAD imaju informaciju da je 89 država priznalo Kosovo. Bilo je izjava da su Uganda i Nigerija priznale Kosovo. Pismo koje smo mi videli i koje je poslao predsednik Ugande Museveni zameniku premijera Pacoliju ne predstavlja priznanje. SAD nisu videle diplomatsku notu Vlade Nigerije kojim bi se moglo utvrditi da su priznali Kosovo", saopšteno je iz američke ambasade u Prištini.

List je to pitanje ambasadi postavio pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton na jednom skupu kazala da je Kosovo priznalo 89 država.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi nije hteo da komentariše izjave visokih američkih zvaničnika, ali je kazao da je broj država koje su priznale Kosovo veći od 91. On tvrdi da je čak 105 država priznalo državni subjektivitet Kosova.

"105 država je glasalo za učlanjenje Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu. Glas za učlanjenje se slobodno može smatrati kao priznanje države", rekao je Seljimi.

Kabinet zamenika premijera Pacolija nije hteo da odgovori na pitanje o broju priznanja već je dnevnik uputio da se obrati MIP-u Kosova. I ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je ranije na sastanku Komisije za spoljnu politiku Skupštine Kosova rekao da MIP nema zvaničnu diplomatsku notu o priznanju iz Nigerije, već da su dobili pismo nigerijskog predsednika.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 13:19
A onda su počele da povlače priznanja..... ostaće im samo ljudožderska plemena i nepoznata ostrva...
Sreda 13.06.2012. 13:57
Кад су дошли са Пацолијем у Либију да им пуковник призна независност, пуковник Гадафи их је терао да скачу око њега 5 круга да изигравају мајмуне па их је онако јуначки одје*о.
Sreda 13.06.2012. 15:00
Kao sto sam milion puta rekao. U spoljnoj politici nema ljubavi. SAD: Kosovo laze za broj drzava koje su je priznale. Za par godina, SAD osudjuju kriminalnu proslost rukovodstva Kosovske drzave. Pa posle, SAD nemaju interes u podrzavanju teroristiskih aktivnosti na teritoriji Kosova. Posle par godina, SAD dale zeleno svetlo Srbiji za obracun protiv globalnog terorizma koji se pojavio na Kosovu. Dragi Siptari, pogledajte istoriju zemalja koje su bile prijatelj SAD-a. Od Paname do Iraka i Sadama Huseina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online