Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 13.06.2012.
15:05
D. N. Petrović - Vesti A

Ubica Srba dolazi na Kosovo po plen

Zahtev Veslija Klarka, bivšeg generala koji je bio najsuroviji u bombardovanju i razaranju Srbije, vladi Kosova da njegovoj firmi Enviniti, registrovanoj u Kanadi, odobri istraživanje rezervi uglja na Kosovu i Metohiji kao sirovine za proizvodnju sintetičke nafte, nije uopšte iznenadio Srbe na severu pokrajine, naprotiv, vest je očekivana, a osim Klarka, Srbi očekuju da "po plen", pod svojim ili nekim tuđim imenom, dođu i drugi koji su činili sve da bombama od Srbije preotmu ovaj sirovinama bogati deo njene teritorije.

Povratak zloglasnog američkog generala Veslija Klarka na Kosovo i Metohiju nije iznenađenje za Srbe
 

Sve je unapred podeljeno, jer se mnogo pre početka bombardovanja tačno znalo šta pripada Amerikancima i Englezima, a šta Francuzima i Nemcima. Nisu oni bombardovali Srbiju zbog demokratije i Albanaca već zbog svojih interesa vrednih više hiljada milijardi dolara. Ogromne rezerve uglja, bakra, olova, cinka, srebra, zlata, bazalta i drugih ruda bile su, uz Feronikal, Trepču, Termoelektrane u Obiliću, Flotaciju Kopaonik, akumulaciju Gazivode, plodnu Metohiju i šume na Juničkim planinama, Brezovici, Mokroj Gori i obroncima Kopaonika, takođe "na stolu" za podelu, kaže inženjer Dragomir Milanović iz Leposavića i dodaje:
 

Profit već za šest godina

Sa najnovijom tehnikom za podzemnu gasifikaciju uglja i gasa pretvorenog u tečnost, Klarkova kompanija se nada da će proizvoditi oko 100.000 barela nafte dnevno ili 15 miliona litara, što bi u roku od šest do sedam godina, podmirilo potrebe Kosova za automobilskim i avionskim gorivom, a Klarku bi donelo ogromnu dobit.

- Bombardovanje je brzo i lako odrađeno, Srbi su, kao smetnja, proterani sa Kosova i Metohije, Pokrajina je postala kolonija, ali plen se ne eksploatiše željenom dinamikom, jer Srbi na severu prave problem: zbog nepristajanja da žive u državi Hašima Tačija, često organizuju proteste i pobune, zbog toga Trepča duže od jedne decenije ne radi, Stari trg je urušen, rudnici Belo brdo i Crnac rade sa smanjenim kapacitetom i pod kontrolom su Srba, nemoguć je prilaz nalazištima bakra na Rogozni, teško se stiže do južnih padina Kopaonika, a Srbi iz Ibarskog Kolašina grčevito brane jezero Gazivode - kaže Milanović i naglašava da bez vode sa Gazivoda ni Klark neće moći da se upusti u eksploataciju uglja na Kosovu i Metohiji gde se samo otkrivene rezerve (najveće na Balkanu) procenjuju na više od 10 milijardi tona.


Ni "pobednici" više nisu jedinstveni, i kada je bogatstvo u pitanju, pa je sve izraženiji sukob između Evropljana i Amerikanaca.


Potpredsednik vlade Kosova i milijarder Bedžet Pacoli želi da Trepču pokrene zajedno sa britanskim princom Majklom od Kenta, čak je bilo pokušaja da se Trepča preregistruje u Londonu.


Međutim, planove sa nekada najvećom topionicom na Balkanu, iz koje su dnevno izlazile tone srebra i znatne količine zlata, ima i američki ambasador u Prištini Kristofer Del koji je dobio zeleno svetlo iz Vašingtona da preuzme Trepču i preda je američko-tursko-bugarskoj kompaniji Enke-Bektel u kojoj udeo imaju Turci, ambasador Del i njegov šurak, inače bugarski državljanin.


Za to je potrebna potpuna nezavisnost Kosmeta i normalno funkcionisanje Brnjaka, Jarinja i pruge Beograd - Kosovo Polje - Skoplje, otuda jačanje američkih i turskih snaga Kfora na severu i sve žešći nasrtaji na Srbe u Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Kosovskoj Mitrovici, kaže profesor Milan Nikolić iz Zvečana.
 

Veliki ulog

Prava navala tek predstoji, u "oslobađanje" Kosova uloženi su milioni evra, pa Amerikanci, Nemci, Francuzi, Englezi, Italijani, Turci i drugi "više ne mogu da čekaju" i žele da što pre povrate uloženi novac. Sa svojim firmama u Albaniji i na Kosovu već su se pojavljivali: Medlin Olbrajt, Vilijam Voker, Džordž Buš, Bernar Kušner i mnogi drugi koji su direktno ili indirektno učestvovali u pripremi i bombardovanju Srbije.

 

Evropljani se otimaju

Često se sukobljavaju i međusobno prepleteni interesi Evropljana. Francuzima je u prvom "mešanju karata" pripao ceo severni Kosmet, međutim, vremenom su ih istisli Nemci i Amerikanci koji se jače tuku sa lokalnim Srbima, pa po tom osnovu imaju veće pretenzije na Trepču i tamošnja rudna bogatstva.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 15:41
КУПОВАЋЕТЕ ЛЕКОВЕ СА ТОМ ДОБИТИ ГОСПОДИНЕ КЛАРК.
Sreda 13.06.2012. 15:21
Sve uzurpirano i privremeno okupirano u pokrajini kosovo je vlasništvo države Srbije i moraju svi lopovi da shvate da ćemo naći način da ih kaznimo po zasluzi za sva zla koja nam nanose!
Sreda 13.06.2012. 15:29
Kakvu mu je šamarčinu opalio Milošević kad mu je vratio šapku koju mu je poslao general Mladić,. sećate se da su ih nekad u ratu razmenili. Skupljaju se belosvetski lešinari, samo kako su se skupili tako će se i razbežati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online