Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.06.2012.
16:37
RTS A

Kosovo: Kraj rezolucije 1244?

Sve je izvesnije da oni koji na Kosovu i Metohiji rade pod mandatom Saveta bezbednosti UN napuštaju taj mandat kako bi nametnuli jednostrano "rešenje", smatra bivši američki diplomata Džerard Galuči.

Foto: Arhiva
 

U autorskom tekstu za portal Transkonflikt bivši američki diplomata Džerard M. Galuči istakao je da su poslednjih nedelja šanse za postizanje kompromisnog rešenje za sever Kosova i neke vrste uzajamno prihvaćenog zatvaranja pitanja statusa Kosova doživele nekoliko ozbiljnih udaraca.

Problem registarskih tablica

Kada su u pitanju srpske registarske tablice Galuči podseća da su Beograd i Priština prošle godine postigli dogovor o tablicama, ali detalji nikad nisu potpuno objavljeni.

Sada Priština tvrdi da će oduzeti sve srpske tablice na Kosovu, a Euleks kaže da će to sprovesti na severu. Beograd osporava da je sporazum ikad trebalo da se primeni severno od Ibra.

"Euleks nema mandat da primenjuje verziju sporazuma jedne strane. Generalni sekretar UN je 2008. godine odobrio Euleksu mandat isključivo za uspostavljanje vladavine prava na Kosovu. Lokalni Srbi su tvrdili da Euleks nije dobrodošao na sever i svaki pokušaj da se primeni zabrana srpskih tablica na severu verovatno će dovesti do još većeg konflikta nego što smo dosad videli", ističe Galuči.

Prema njegovim rečima moguće je da su neke zemlje Kvinte podržale agresivne korake NATO, EU i vlade Kosova kao proces "omekšavanja" pre nego što Beograd i Srbi sa severa Kosova konačno prihvate "dogovorenu" predaju Prištini.

Kvinta želi da se izvuče iz haosa na Kosovu ove godine i možda misli da su Srbi spremni da konačno padnu na jednu odlučniju upotrebu prinude, a Prištini to odgovara jer ne želi pregovore, navodi Galuči ocenjujući da ništa od ovoga nije očuvanje mira po mandatu UN.

Priština ulaže nove napore da umanji ulogu UN u severnoj Mitrovici stvarajući "Potemkinovu administraciju" na severu Kosova gde živi srpska zajednica u ime svog UN mandata.

Šta god da Kvinta veruje, ovi potezi su uništili poverenje kosovskih Srba na severu u međunarodnu zajednicu i smanjili šanse da prihvate kompromis sa Prištinom, ocenjuje Galuči.

Bivši američki diplomata ističe da se sada možda i sam UNMIK priprema da se otarasi rezolucije UN 1244 predavanjem svoje kancelarije u severnoj Mitrovici vladi u Prištini.

"Time Euleks još jednom prevazilazi svoj mandat UN pripremajući se da primeni prištinsku verziju sporazuma sa Beogradom o registarskim tablicama", ocenjuje Galuči.

"Šta se dešava kad svako ko radi pod mandatom Saveta bezbednosti UN čiji je cilj očuvanje mira, odbaci taj mandat kako bi nametnuo "rešenje" koje odgovara samo jednoj strani", pita se Galuči i konstatuje da "će nam to nažalost, pokazati činjenica da će narod na Kosovu platiti cenu".

Moguće je da postoje različita mišljenja u sedištu UNMIK-a o tome da li i kako bi njihova kancelarija u severnoj Mitrovici trebalo da se povuče i eventualno preda svoja dokumenta i podatke novoj kancelariji Prištine, koja je provokativno smeštena u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnoj Mitrovici, navodi Galuči.

Iako zatvaranje kancelarije ne bi predstavljalo kršenje rezolucije 1244 - a možda je i vreme da se ona tranformiše u samo opštinsko predstavništvo - izgleda da je izvan mandata SBUN da se njena dokumenta predaju kancelariji Prištine ili njenom predstavniku u međunarodnoj civilnoj kancelariji, ocenjuje Galuči.

Bivši američki diplomata podseća da Savet bezbednosti UN nije zamenio rezoluciju 1244 niti je na bilo koji način priznao prištinsku vladu kao naslednika UNMIK-a u skladu sa rezolucijom.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.06.2012. 16:44
PRAVITE RAČUN BEZ KRČMARA....! MI SE PITAMO ZA NAŠU ZEMLJU ! MOŽETE JE DRŽATI OKUPIRANU I VEKOVIMA....ALI SRBI SE UVEK VRAĆAJU NA SVOJE !!!! SEFERI..PREVEDI IM OVO I PRENESI.
Utorak 12.06.2012. 20:51
Реченица са слике: КФОР СТОП ИЛИ МИ БУДЕМО ПУЦАЛИ Овако се Хрвати изражавају. А шта мислите, одакле им овакав редослед речи ? Па кад су били под Аустроугарском била им је забрањена јавна употреба "хрватског" језика, смели су само да певају на том језику. Захваљујући овој чињеници једноставно су преводили немачки начин изражавања. Тако би ово гласило на немачком: KFOR STOP ODER WIR WERDEN SCHIESSEN Какви бедници !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online