Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.06.2012.
14:44
Blic A

Članice iz EU presudno uticale na izbor Vuka Jeremića

Zemlje članice Evropske unije presudno su uticale na izbor Vuka Jeremića za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saznaje Blic iz više diplomatskih izvora. Interesantno je da su se na listi zemalja iz EU koje su podržale šefa srpske diplomatije našle i Švajcarska i Holandija koje to nisu potvrdile, ali i da je Rumunija podržala litvanskog kandidata Dalijusa Čekuolisa.

Pobedio uprkos tome što su Litvanci imali podršku nekih od najuticajnijih stalnih članica poput SAD, Nemačke, Velike Britanije
 

- Poslednjih dana bila je procena da bi Jeremić trebalo da dobije oko 105 glasova podrške, ali je Litvanija vodila jaku kampanju i smanjila razliku na 14 glasova (99 prema 85 za Jeremića). Litvanci su delovali iznenađeno što nisu pobedili jer su imali podršku nekih od najuticajnijih stalnih članica poput SAD, Nemačke, Velike Britanije. Međutim, neke od zemalja EU su podržale Jeremića, i to je prelomilo - kaže naš sagovornik upućen u tok izbora u Njujorku.

Litvanac nije čestitao

Posle izbora, iako se Jeremić u svom izlaganju posebno zahvalio protivkandidatu iz Litvanije, Čekuolis nije prišao da čestita srpskom šefu diplomatije. Interesantno je da se odmah posle izbora stvorio ogroman red onih koji su Jeremiću želeli da čestitaju iako je bio predviđen prijem u indonežanskom salonu. Tako se u jednom trenutku došlo u situaciju da je Ban Ki Mun bio za govornicom, a da je u sali bila galama, jer su mnogi čestitali Jeremiću.

Od suseda i zemalja blizu Srbije, Jeremića su podržali Crna Gora, Makedonija, Grčka, dok su se Hrvatska, Albanija, Bugarska i Rumunija opredelile za Čekuolisa.

Za Jeremića su glasali Indija i Pakistan, ali i Južna i Severna Koreja.

Jeremić će uskoro početi konsultacije sa predstavnicima stalnih članica SB, a formalno, prvi radni dan mu je 18. septembar, pa će se u klupama Generalne skupštine među predsednicima i šefovima vlada članica naći i američki i ruski predsednici, Barak Obama i Vladimir Putin.


Prema protokolu, na prvoj sednici bi se članicama prvo obratio generalni sekretar Ban Ki Mun, a zatim Jeremić kao predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kancelarija preko puta Ban Ki Muna

Odmah posle izbora, Vuk Jeremić je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. On je Jeremiću rekao da je on ministar inostranih poslova sa kojim se najviše puta sastao od kada je generalni sekretar.
- Vaša kancelarija je preko puta moje - rekao je generalni sekretar UN, a Jeremić je odgovorio da će se sada sigurno viđati češće.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.06.2012. 14:47
Sad znamo gde ćemo da letujemo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online