Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.06.2012.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Dijaspora kupuje imanja za izbeglice

Fond dijaspore za maticu na nedavno održanoj Skupštini odlučio je da u ovoj godini nastavi sa humanitarnim radom. Planirano je da 100.000 evra uloži u trajno zbrinjavanje izbeglica i raseljenih sa Kosova i Metohije i prostora bivše Jugoslavije.

Živadin Jovanović

Fond je osnovan 1999. godine prilozima srpske dijaspore i prijatelja srpskog naroda iz inostranstva, ali je od 2001. do septembra 2008. godine bilo blokirano više od tri miliona evra.


Živadin Jovanović, predsednik Fonda, ističe da je reč o humanitarnoj organizaciji koja rešava urgentne slučajeve i pomaže očuvanje kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u matici i rasejanju. Skupštini su, dodaje, prisustvovali istaknuti predstavnici srpskog rasejanja sa svih kontinenata, a najviše iz evropskih zemalja odakle je stiglo oko tri četvrtine sredstava Fonda.


I u ovoj godini nastavljate sa akcijama?

Šteta zbog blokade


Zamrzavanjem novca Fond je bio prilično oštećen?
- Da, oštećeni smo osmogodišnjom blokadom novca, a onda su nam sredstva koja su bila u devizama vratili u dinarima, pa smo i tu izgubili. Tražimo od države isplatu kamate za novac koji je bio blokiran sve te godine, kao i sredstva za sudske troškove.

- Sledeće akcije su kupovina napuštenih seoskih imanja za smeštaj izbeglica sa troje i više dece. U ovoj godini za to ćemo potrošiti 100.000 evra, i nadamo da ćemo zbrinuti oko 15 porodica. Povodom toga bićemo u kontaktu sa lokalnim samoupravama u Vojvodini, ali i u centralnoj Srbiji da bismo našli šta je najpovoljnije i gde je najveća gravitacija izbegličkih porodica.


Planirate i pomoć Vukovoj zadužbini?
- Ako država prihvati, predviđamo da izdvojimo oko 70.000 evra za rekonstrukciju Vukove zadužbine. To je zgrada u centru Beograda, gde oko 800 kvadratnih metara svakodnevno propada. To zdanje je prvo Ministarstvo prosvete Kraljevine Srbije, pod zaštitom je države, a propada bez vrata i sa krovom koji prokišnjava. Očigledno da je daleko od očiju zaposlenih u Nemanjinoj i na Andrićevom vencu. Ukoliko se država saglasi, mi bismo investirali u obnovu, i nadamo se da bi tu jednoga dana mogli da smestimo i kancelariju Fonda dijaspore za maticu, Fonda Sanja Milenković, biblioteku pisaca iz dijaspore i onih koji su o dijaspori pisali. Jednom rečju, da oživimo tu zgradu i napravimo mestom kulturnih aktivnosti.


Koliko je Fond do sada uložio u Srbiji?
- Fond je do sada utrošio četiri miliona evra u razne infrastrukturne i humanitarne projekte. Od te sume, tri miliona je uloženo u periodu između 1999. i 2000. godine, a potom su nam blokirana i oduzeta sredstva. Kada su nam vraćena u septembru 2008. godine, od tada je Fond pomogao razne projekte sa oko 600.000 evra, između ostalog i otklanjanju posledica zemljotresa u Kraljevu sa 150.000 evra, rekonstrukciju bolnice u Aranđelovcu sa 100.000 evra, izgradnju obdaništa Đurđevak u Brnjici kod Gračanice sa 70.000 evra. Uložili smo i oko 100.000 evra za trajno zbrinjavanje izbegličkih porodica sa troje i više dece, kupovinu kuća i imanja za najugroženije izbeglice i raseljenje osobe u Srbiji i Republici Srpskoj. Data je višekratna pomoć đacima osnovnih i srednjih škola i studentima sa Kosova i Metohiju, a u pitanju je više od 3.000 lica iz centara za kolektivni smeštaj porodica sa Kosova. Osim materijalne pomoći, dobili su školski materijal i knjige. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.06.2012. 13:20
Dijaspora bi mogla mnogo vise da ucini kada bi imala poverenja u vlast i sistem,zbog kojih je narod ugrozen. Novac koji se salje ide preko stranih banki koje uzimaju veliki procenat,umesto da ide preko srpskih drzavnih banki direktno,i da one uzimaju procenat 10%,svake godine na 5,6 milijardi,koliko bi to bilo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online