Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.06.2012.
10:28
Vestionline A

"Pomozite, škola zarađuje na našoj deci!"

Redakciji "Vesti-online" pisali su roditelji Visoke hotelijerske škole u Beogradu tvrdeći da škola i nastavnici zarađuju na njihovoj deci. Oni kažu da su njihova deca dužna da odrade praksu u ugostiteljskim objektima za šta su simbolično plaćeni, a rade najteže poslove na kojima ih često maltretiraju.

 Ako se požale na uslove rada, prete im
 

Studenti su "dužni“ da stručnu praksu odrade u određenim ugostiteljskim objektima, praksa traje tri meseca, student dobija nadoknadu u iznosu od 100 evra, a škola 50 evra. Roditelji kažu da je matematika prosta: 500 učenika po godini, pomnoženo sa prvom, drugom i trećom godinom, pa sve to puta tri meseca: to je 500.000 evra koje idu školi, navode oni.

Pošto roditelji treba da obezbede i uniformu u kojoj će deca obavljati praksu, škola i tu posreduje, pa je i kupovina uniforme dodatnih100 evra. Školarina je oko 80.00 - 90.000 dinara, a prijava ispita 1.000 dinara. 

"Studenti umesto da rade ono što bi trebalo da rade na praksi, već obavljaju najprljavije poslove u tim ugostiteljskim objektima u kojima su raspoređeni, rade u većini objekata svaki dan bez pauza i slobodnih dana, a smene su po 8 sati, a negde i do 14-15 sati", pišu zabrinuti roditelji.

"Ukoliko se naša deca slučajno žale na to što rade, odnosno što rade poslove koje ne bi trebali po planu i programu (da ribaju podove, sudove, čaše, nose stolove i stolice) ili ukoliko se slučajno žale na neljudske uslove rada, na dužinu boravka na nogama bez prava na pauze ili ukoliko su slučajno bolesni, momentalno dobijaju direktne pretnje od "menadžera“ ili vlasnika ugostiteljskog objekta da im neće potpisati praksu i da neće moći da ispune zadate uslove za bodove. Isto tako, osoblje ugostiteljskih objekata viču, naređuju, prete, vređaju i zlostavljaju našu decu", navodi se u pismu koje je dostavljeno medijima.

Nedelja 10.06.2012. 11:01
Ja stvarno neznam dali nasa deca ne valjaju ili mi sami od njih pravimo debile. Praksa je sastavni deo skolovanja i pranje sudova i ribanje podova je ODRZAVANJE HIGIJENE. Deca moraju da se nauce radu. Na zapadu je to sasvim normalno i o tome niko ne diskutuje, 1-2 dana u nedelji skola, a ostalo praksa. Kako ce jedan rukovodilac ugostiteljskog objekta da zna kako treba oprano sudje i oriban pod ako on sam to nikad nije uradio. Jedino sto se moze zameriti je odnos zaposlenih prdema deci (kolika su ta DECA???) ali ako su to lenstine koje misle da ce nesto nauciti ako samo gledaju kako to drugi to rade, onda razumem i te ljude koji ih obucavaju. Dragi roditelji, razmislite sta radite.
Četvrtak 20.09.2012. 00:48
Stvarno je strasno, sto jedna drzavna skola postupa sa studentima kao da su na privatnoj skoli! Jedan ispit 1000 dinara, sramota,!!!!!! Studneti tvrde da im je receno da praksu odradjuju 520h u roku od tri meseca, ali oni ostaju da rade i preko 700h za ta tri meseca, za te prekovremene sate ih niko ne placa, sramota je da jedna ugledna skola ovo radi svojim studentima! Tacno je da bez prakse i odredjenog rada ne moze da se nauci nesto, ali da se neko ponizava tako sto ce terati decu da peru sudove i da ribaju za 100e mesecno, sramota!
Nedelja 10.06.2012. 13:30
Isto je i u srednjim ugostiteljskim školama. Deca čak vade dve mesečne karte, jer praksa i nastava se održavaju u istom mestu, peru prozore, zamrzivače, gomile sudova. Nikakve nadoknade nema, nekada dobiju doručak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online