Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Petak 08.06.2012.
20:40
Beta A

"Usmeno smo se dogovorili da se sporazum ne odnosi na sever"

Pismeni trag o tome da se sporazum o slobodi kretanja ne odnosi na sever Kosova i Metohije ne postoji, ali je beogradski tim jasno istakao da zbog specifičnosti severa relevantni paragraf tamo ne može biti primenjen, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović.

Sporazum ne važi na severu, ali nema pismenog traga - kaže Stefanović

"Na samim pregovorima jasno smo istakli da taj paragraf 7 (koji navodi da će svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima) iz objektivnih razloga i specifičnosti severa ne može primeniti i na sever", kazao je Stefanović.

"Ne piše nigde da se ne donosi na sever, ali, isto tako, ne piše da Priština ima pravo da otima srpske tablice i dokumenta ni na severu ni na jugu, da im Euleks asistira u tome, da imaju prava da otvaraju gepeke i oduzimaju vozila sa registracijama koje su po njima nelegalne", ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je "apsolutno nedeljiva od sporazuma" i on ne može biti primenjen sve dok se dijalogom ne reši pitanje severa Kosmeta

"Nismo se usmeno dogovorili, već smo rekli da je to naš stav, da taj paragraf ne može da se realizuje na severu i da ne može da obavezuje građane na severu dok se ne nađe stistemsko rešenje koje će to rešiti uz saglasnost svih strana", rekao je Stefanović.

On kaže da je to bila "jasna rezerva" srpske strane koja, kako je naveo, ne proističe iz političke volje, već iz situacije na terenu i stava građana - a to je život uključen u srpske institucije.

Stefanović je podsetio da je sporazum napravljen tako da oni koji žive južno od Ibra, mogu imati koristi od toga, od mogućnosti da koriste oznake KS, umesto da im Priština namentne RKS tablice sa grbom.

Za Srbe na severu će morati da se nađe rešenje koje se poklapa sa životnim okolnostima u kojima se nalaze, rekao je Stefanović i podsetio na druge jednostrane poteze Prištine kao što je i namera da otvori kancelariju u Mitrovici.

"Jedno su potezi Prištine, a drugo je dogovoreno", kazao je Stefanović. On je dodao da oduzimanje tablica podrazumeva uzimanje kosovskih, a nigde ne piše da će Srbija to prihvatiti i asistirati u tome.

Stefanović je naveo da ne postoje tajni sporazumi sa kojima predstavnici Srba nisu upoznati jer su svi oni dostavljeni Skupštini i Odboru za Kosovo i Metohiji, medijima, predstavnicima kosovskih Srba, stavljeni su na sajt Vlade koja ih je sve usvojila.

"Ne postoje nikakve tajne. To Srbi znaju i zna predsednik Srbije Tomislav Nikolić. To (sastanak Nikolića sa predsednicima opština sa severa Kosova) je bio sastanak koji je trebalo da stvori kontroverzu, ali i jedni i drugi znaju da nema tajnog dogovora, zato su Srbi otišli nezadovoljni jer nisu čuli ni jedan konkretan plan za rešavanje problema kao što nismo ni čuli kako su izbori pokradeni (što je tvrdia SNS)", kazao je Stefanović.

Stefanović je rekao da svako ko kritikuje dogovore, treba da predloži rešenje, ali ne očkuje da će biti tako.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je danas da se sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi na celo Kosovo i Metohiju i da sever nije izuzet od dogovora kao što to tvrdi šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

"Euleks pomaže sprovođenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja koji u paragrafu 7 jasno navodi da će 'svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'. Obe strane su se složile sa ovim uslovima", rekla je PR Euleksa.

POVEZANE VESTI

Petak 08.06.2012. 21:00
A JA BI TEBI NAPISMENO DAO SMRTNU KAZNU MAJMUNE MAJMUNSKI,MA JOK BRE NISI NI MAJMUN TI SI g¤vn¤ !
Petak 08.06.2012. 20:42
usmeno si im uradio.. f.....o.. potpis pečat !gde ti je mozak?
Petak 08.06.2012. 21:26
Sad valjda SVI ama bas svi i oni ljubitelji srpskih krvnika vide sta je radio rezimTadica. To je cista veleizdaja, danas cak i babe na pijaci traze potpis kao garanciju za posao, tako da ovo ne pije vodu. Tako su naredjenje dobili od gazda i tako uradili, cista izdaja. Ko zna sta su nam jos uradili iza ledja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online