Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.06.2012.
19:36
Beta A

UNS: Dinkić pretio vlasniku "Kurira"

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je danas predsednika Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića da borba za slobodu medija u Srbiji ne može da se vodi uz pomoć zakulisnih pretnji, poput njegove SMS poruke izdavaču lista "Kurir" Aleksandru Rodiću.

Mlađan Dinkić poslao preteći SMS Aleksandru Rodiću

UNS je u saopštenju naveo da je Dinkić poslao Rodiću SMS u kojem je naveo da Rodić "ide stopama svoga oca" i upozorava ga da će se boriti protiv njega "do kraja", a "za istinu".

"UNS podseća Dinkića da je njegov dosadašnji način borbe protiv 'Kurira' pre tri godine proizveo drakonski i neustavni zakon o medijima, koji je naneo ogromnu štetu slobodi štampe u Srbiji", navelo je Udruženje.

UNS ukazuje da načelno podržava svaki poziv na otvoren i iskren razgovor o tome ko kontroliše medije u Srbiji, uključujući i poziv Dinkića čija su saznanja o pritiscima na uređivačku politiku javnih glasila od nesumnjivog interesa za javnost i novinarsku profesiju.

"Novinarska profesija biće saveznik svima koji budu spremni da se bore, ne protiv jedne stranke ili jednog medija, već za slobodno novinarstvo, oslobođeno političkih i državnih pritisaka i intervencija", naveo je UNS.

Redakcija lista "Kurir" je posle današnjeg Dinkićevog negiranja da se protiv njega vodi istraga i optužbi da "Kurir" kontroliše DS saopštila da lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) umesto što vrši pritisak na taj list, treba da objasni svoju ulogu u prodaji Mobtela.

"Dinkić po ko zna koji put vrši pritisak na 'Kurir', i to po pravilu kad god pišemo o pljački Srbije i njenih građana. Ovog puta mu je zasmetalo to što smo pisali o prodaji Mobtela, odnosno istrazi koja se tim povodom vodi u Austriji", piše u saopštenju redakcije.

Redakcija tog lista navela je da Dinkić pokušava da skrene pažnju javnosti lažnim optužbama da pojedini političari stoje iza "Kurira" i da naručuju tekstove protiv njega, umesto da objasni kakva je njegova uloga u toj prodaji, koju je, kako se navodi, i Evropska komisija označila sumnjivom.

"Dinkić s pozicije političke moći nastupa u svom maniru, bahato i siledžijski. 'Kurir' je dobio potvrdu austrijskog tužilaštva da se vodi istraga zbog prodaje Mobtela u kojoj ste i Vi učestvovali. Znači, gospodine Dinkiću, demantujte austrijsko državno tužilaštvo kada Vas pozovu da date izjavu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da će Dinkića pozvati i iz srpskog tužilaštva zbog pretećih poruka izdavaču Kurira i krivične prijave koju će taj list podneti protiv lidera URS.

"Verujemo da će sve afere dobiti svoj epilog i pred nadležnim institucijama, a korumpirani političari kaznu kakvu po zakonu zaslužuju", piše u saopštenju lista "Kurir".

List "Kurir" danas je preneo da je austrijsko tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo istragu protiv biznismena Martina Šlafa zbog kupovine "Mobtela", a proverava i kako je lider Ujedinjenih regiona Srbije isplatio 357,9 miliona evra.

POVEZANE VESTI

Subota 09.06.2012. 00:58
Klasican lopov kakvog srbija ne pamti... sto ne kaze odakle mu 10 miliona za kampanju, mozemo ga mrziti i sve ali ubedljivo najacu kampanju imao bio. sad ce on kod karica po pomoc kog je on proterao iz Srbije da bi mogao opljackati mobtel. DINKICU LOPOVE, :p
Petak 08.06.2012. 23:36
da li je Srbija veceg lopova u skorije vreme videla???????? mi mozemo samo da pisemo ovde ali ce se on opet izvuci, kao i mnogi drugi i raznorazni!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online