Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.06.2012.
13:05
Z. Marjanović - Vesti A

Nisu čitali, a optužuju

Nije prvi put u Srbiji da knjiga, pesma i reč izazovu veliku buru. Blagoje Baković, pesnik za decu iz Vrbasa, autor je zbirke pesama "Kad porastem biću Nole", posvećene Novaku Đokoviću među kojima je i pesma "Ja se kladim na Noleta" koju su neki požurili da ocene kao poziv deci da idu u kladionice.

Otkud takvi komentari i napadi na vas?


- Inspirisan velikim uspehom Novaka Đokovića i u znak poštovanja prema njemu, u vreme kada je on postao prvi reket sveta, a ja se u bolesničkoj postelji oporavljao od šloga, napisao sam "Pesmu kosovskom junaku" kojom sam se na svoj način zahvalio Novaku, Srbinu koji pobeđuje, a ne mora u Hag. Tu i slične pesme nisu smeli da napadnu jer bi bili provaljeni kao antisrbi, ali su zato na nož dočekali pesmu "Ja se kladim na Noleta"
 

Kako je uopšte došlo do toga da ta pesma izazove tolike reakcije u javnosti?


- Dođe mu nekako normalno da pesma i knjiga koja poštuje Srbiju, njene simbole, junake i uspehe bude ovako progonjena i oblaćena čak i od državnih medija koje finansira ova kukavna Srbija koja se na taj način odriče sebe same. To samo govori o dubokoj hipokriziji vremena u kojem živimo.

Neki misle da ste želeli da se dodvorite Novaku Đokoviću i da iz toga izvučete finansijsku korist?

- Kada sam pisao tu i ostale pesme bio sam u bolesničkoj postelji i nisam znao da li ću preživeti te je neumesno razmišljati o nekakvom mom dodvoravanju Novaku Đokoviću i očekivanju finansijske koristi. Ako neko tako misli, onda to govori o količini ludila koju ne bih da komentarišem.
 

Znači, pesma je zlonamerno protumačena?

- Pesmu uopšte nisu ni pročitali. Jer da jesu, onda bi videli da u njoj nema ničeg od onoga što je pronašao "anonimni roditelj" uz pomoć medija. Kako to da ništa sporno u pesmi nisu primetili u Udruženju književnika Srbije? Kako to da je Ljubivoje Ršumović, priređivač lektira i čitanki, o toj pesmi dao najpozitivnije mišljenje?

Ipak, ne može se poreći da se u pesmi pominje kladionica i klađenje na Novaka Đokovića?

- Kukavna li je Srbija koja progoni pesnika koji je izgovorio reč. Tu reč progone oni koji su za tepsiju ribe prodali celu srpsku privredu i prokockali i prošlost i budućnost Srbije. Ali, što je više napadaju, ta pesma i ta reč mi bivaju sve milije.

Svi govore o Vašoj pesmi, ali niko o stotinama kladionica koje niču u blizini škola?

- Umesto ukazivanja na opasnost od kladionica i kladioničara, mnogo je manje opasno prozvati pesnike koji u škole donose samo reč. 

Verujem u Đokoviće

 

Reagovala je i porodica Đoković, da li je trebalo od njih tražiti dozvolu da u pesmama upotrebite Novakovo ime?


- Pa, ko ne bi reagovao na toliko izmišljotina i laži. Verujem da će Novak i njegova porodica videti knjigu i da će, kao i svi koji su uz nju do sada stali, više verovati svojim očima i srcu, nego tumačima pesme. 


Blago onom ko na pravdi strada


Da li ova halabuka može da vam posluži i kao besplatna reklama za zbirku pesma?


- Najveća "zarada" mi je što sam osetio u potpunosti sjaj i bedu Srbije. Ipak, sve je više onih koji mi daju podršku, a među njima najdraža mi je poruka koja glasi: Blago tebi, kada na pravdi stradaš. 

Petak 08.06.2012. 18:05
Pravi pesnik ne dozvoljava sebi ime i prezime u svojoj pesmi. To tada nije poezija, nego angažovana reklama u stihu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online