Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.06.2012.
21:05
Blic A

Ukidaju se inostrane ekskurzije za srednjoškolce

Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće neće moći da računaju učenici trećeg razreda srednjih četvorogodišnjih škola. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim srednjim školama da se ekskurzije ubuduće izvode u Srbiji, a u izuzetnim slučajevima u inostranstvo mogu ići samo učenici završnih razreda.

Nema više kupovine i alkoholisanja po inostranstvu za srednjoškolce

U Pravilniku o ekskurzijama piše da u inostranstvo mogu ići učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Zbog brojnih incidenata koji su pratili ekskurzije van granica naše zemlje ministarstvo je preporučilo školama da ekskurzije organizuju u Srbiji, a da samo završni razredi srednjih škola mogu ići u inostranstvo.

"Forum Beogradskih gimnazija već duže traži ukidanje ekskurzija u inostranstvu za učenike trećih razreda srednjih škola. Ova preporuka Ministarstva prosvete nije obavezujuća, tako da direktori i dalje mogu da rade šta hoće. To je samo način da se izbegne odgovornost. Tražili smo hitan prijem u ministarstvu jer su direktori već završili tendere za jesenje ekskurzije. Ne mora od jeseni, nek bude od proleća, da se ukinu inostrane ekskurzije za treći razred", kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Forum beogradskih gimnazija još ranije je predlagao ukidanje odlaska na ekskurzije u inostranstvo, jer su one izgubile smisao.

"Ciljevi i zadaci ekskurzija se ne ispunjavaju, nema dopune redovnog školskog programa kroz predavanja i obilazak kulturno-istorijskih spomenika, sve se pretvorilo u provod i kupovinu. Na ekskurzijama ne bi trebalo da bude alkohola, odlaska u diskoteke... Pored toga, cene odlaska na ekskurzije u inostranstvo su neopravdano visoke", rekao je Sokić.

Ministarstvo je preporučilo da škole i saveti roditelja pažljivo razmotre ponude turističkih agencija da đaci ne bi plaćali previsoke cene. Ministarstvo je preporučilo školama i da se, ako je potrebno, konsultuju sa Turističkom organizacijom Srbije kako bi cenu ekskurzije mogao da plati što veći broj roditelja.

Utorak 05.06.2012. 21:24
Dobro su se setili. Ni svoju rodjenu zemlju nisu obisli, pa makar na ekskurziji. I ne znaju kakve lepote imamo.
Utorak 05.06.2012. 21:47
ma da bre vi iz ministarstva, sta se pravite pametni kad su ljudi vec na pola puta do svojih tezgica, sta im sad kvarite... koga briga za bezbednost dece i budzet roditelja... Sad ste se setili da radite kad im ej vreme isteklo :))))
Sreda 06.06.2012. 07:10
Rizično ih je pustiti i u mesta u blizini, a kamo li tek u inostranstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online