Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 05.06.2012.
14:47 >> 14:46h
Beta A

Beta traži zaštitu zbog novinarke

Novinska agencija Beta zatražila je od ministarstava kulture i spoljnih poslova Srbije da intervenišu kod nadležnih organa u BiH, odnosno Republici Srpskoj (RS) povodom verbalnog napada predsednika RS Milorada Dodika na Betinu dopisnicu iz Banjaluke Ljiljanu Kovačević.

Beta traži intervenciju povodom verbalnog napada predsednika RS Milorada Dodika na njihovu dopisnicu

"Tražimo da intervenišete kod nadležnih organa u susednoj BiH, odnosno RS, sa kojom Srbija ima specijalne odnose i tako pomognete da se našoj novinarki obezbedi neometano obavljanje njenih novinarskih zadataka. Verujemo da će vaša intervencija u ovom slučaju doprineti i slobodi govora i uspostavljanju demokratskih standarda koje Srbija želi da gradi", navodi se u pismu Bete Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

U pismu kojim je Beta od ministarstava zatražila zaštitu, navodi se da je situacija u kojoj radi Betina dopisnica iz Banjaluke izuzetno teška i da se ona i njena porodica nalaze pod velikim pritiskom.

"Ističemo da je Ljiljana Kovačević dugogodišnja novinarka koja ima visoku profesionalnu reputaciju. Njeno izveštavanje za Betu je uvek bilo visoko kredibilno i korektno. Informativni kapaciteti novinske agencije Beta i njene dopisnice u susednoj državi zbog ovakve situacije su ugroženi. Pravo na slobodu reči i lična bezbednost naše novinarke, takođe", navodi se u pismu.

Predsednik RS Milorad Dodik je u subotu 2. juna na pres-konferenciji

Dodik nema nameru da se izvini novinarki

verbalno napao Betinu dopisnicu LJiljanu Kovačević, zahtevajući da više ne dolazi u palatu predsednika RS. Njegov postupak osudila su novinarska udruženja iz Srbije, BiH, RS i međunarodne medijske asocijacije.

U pismu Bete ministarstvima navodi se i da su Dodikove optužbe i rečnik izazvali "krajnje neprijatnu situaciju" u kojoj je novinarka Bete bila izložena javnom verbalnom šikaniranju od strane najviše političke ličnosti u državi i gradu u kojem živi godinama, u kojem je uredno akreditovana i odakle izveštava za agenciju Beta.

Konstatuje se i da to nije prvi put da je dopisnica Bete izložena pritisku Dodika.

"Pretnje nezavisnim novinarima i dalje duboko ugrožavaju društva koja nastoje da izgrade demokratski poredak. Kao medijska kuća koja je za 18 godina postojanja izgradila visoku profesionalnu reputaciju u Srbiji, regionu i svetu, obraćamo Vam se tražeći zaštitu", navodi se u Betinom pismu.

Agencija je izrazila očekivanje da će je ministarstva obavestiti o koracima koje će preduzeti ovim povodom kao i o odgovoru koji će eventualno dobiti.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 16:10
Zašto novinari ne odgovaraju za laž i klevetu ? Zašto se i udruženja novinara ne bune kada im neko bruka profesiju? Hoćemo da čitamo istinu o svakome ali samo istinu!
Utorak 05.06.2012. 15:52
Dosta vise o novinarima kao zasticenim medvedima.Danas,cast izuzetcima,svako moze da bude novinar i da za jedan rucak se kupi i napise takve stvari koje coveka i porodicu mogu da upropaste.Dzabe posle demanti,sud ili izvinjenja,to sto je jednom napisano ostaje kao istina kod vecine citalaca.A kada im se neko suprotstavi javno,onda je pozivanje na sva moguca prava i zastitu.Kada ce se i oni precistiti,profesionalizovati i odgovarati za svoje clanke.Ovako ispada da ne snose nikakvu odgovornost za sve sto napisu,a svi znamo kakvih ima i sta su sve sposobni da urade za male pare.
Utorak 05.06.2012. 21:31
Izgleda ona misli ako je novinarka, da automatski ima pravo da slobodno prisustvuje bilo kojoj konferenciji za novinare i postavlja pitanja, u bilo cijoj kuci. Uostalom u BL je vec bila u drugoj drzavi. Sto ne pokusa da upadne na konferenciju za stampu u nekoj drugoj zemlji, bez akreditacije. Te se akreditacije/dozvole izdaju samo odabranim novinarima. Ako jednom postavlja uvredljiva pitanja, sledeci put joj nece biti dozvoljeno da prisustvuje tim konferencijama. Uostalom Dodik ima pravo da odluci jel neki novinar dobrodosao u njegovu zgradu ili nije. A ona bi jos i da ga propituje. Nema ona sta da se buni, dok se ne uvede sistem akreditacija, mora se ovako raditi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online