Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.06.2012.
11:56 >> 12:02h
Srna A

"Branićemo Severnu Mitrovicu životima!"

Situacija na severu Kosova i Metohije vrlo je napeta, a Srbi su u većem broju izašli na barikade nakon jučerašnje odluke Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica o obaveznom dežurstvu građana, javlja dopisnik Srne.

"Priština neće odustati od namere da provociranjem situacije i nametanjem jednostranih rešenja zauzme sever Kosova" (foto vojnici Kfor-a)

Povećan broj ljudi na ojačanim barikadama na glavnom mostu na reci Ibar, koji razdvaja severni srpski od južnog albanskog dela grada, i u naselju Bošnjačka Mahala, potvrđuju odlučnost Srba da neće dozvoliti nesmetan prolazak pripadnicima Euleksa i eventualni upad kosovske policije u severni deo grada.

"Sve je stavljeno na raspolaganje. Ne postoji Srbin, ako ne računamo one koji su odavno ušli u kosovske institucije, koji nije spreman da golim životom brani severnu Mitrovicu jer smo svesni da bi njenim padom palo sve što je srpsko na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Demokratske alternative Dejan Radojević.

On je, kao i većina Srba, ubeđen da Priština neće odustati od namere da provociranjem situacije i nametanjem jednostranih rešenja zauzme sever Kosova.

"Uprkos našem protivljenju ta nazovi vlada Kosova nastavlja prisustvo i gradnju objekta buduće opštine severna Kosovska Mitrovica i na taj način provocira incidente", rekao je Radojević.

On je naveo da je, uz odluku o "vanrednom stanju", opštinski Krizni štab upozorio sve Srbe da će trpeti posljedice ukoliko prihvate jedno od 55 radnih mesta koliko je otvoreno u kancelariji kosovske opštine Severna Mitrovica.

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je sporna odluka Kriznog štaba o prekidu saradnje sa misijom EU.

"Razumem takvu odluku ali svaki sledeći potez Skupštine opštine mora da bude odmeren jer se njenim odlukama ne sme sužavati prostor budućoj Vladi", poručio je Ivanović, prenosi Televizija Most.

Prema njegovim rečima, Euleks svakako ne sme da izlazi iz okvira mandata koji mu je dat i po Rezoluciji 1244, te bi morao da bude statusno neutralan jer u protivnom nema saradnje sa srpskim stanovništvom.

"Euleks u poslednjim događajima nije bio eksponiran, ali se mora suočiti sa činjenicom da je prethodnim ponašanjem doveo u opasnost svoj kredibilitet i da mu je sve teže da nađe sagovornika među Srbima", istakao je Ivanović.

Mediji prenose da je napeta situacija i u ostalim opštinama na severu Kosova i Metohije gde je veliki broj Srba na barikadama, a građani su pozvani da na prvo oglašavanje sirena za uzbunu pokriju barikade i na taj način spreče moguće akcije Kfora koje je najavio i generalni sekretar Alijanse Andres Fon Rasmusen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online