Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.06.2012.
07:30
Blic A

Da li će Jeremić pobediti?

Tri dana su ostala do glasanja za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kome će se birati između Vuka Jeremića, ministra spoljnih poslova Srbije, i Dalijusa Čekulisa, litvanskog ambasadora pri UN. Iako sam Jeremić očekuje neizvesnu borbu, u diplomatskim krugovima se priča da je sigurna pobeda srpskog kandidata.

 U diplomatskim krugovima se priča da je sigurna pobeda srpskog kandidata

U petak u 16 časova po našem vremenu u Njujorku će početi izbor prvog čoveka Generalne skupštine UN, a o njemu će tajnim glasanjem odlučivati predstavnici 193 zemlje. Svaki od njih će na parčetu papira zaokružiti ime kandidata kojeg podržava i ubaciti ga u kutiju, nakon čega će početi prebrojavanje glasova.

Zadaci predsedavajućeg GS


Ukoliko bi Jeremić bio izabran na mesto predsedavajućeg GS UN, njegov posao biće da zakazuje sednice Generalne skupštine, određuje dnevni red, predlaže mirovne misije, međunarodne inicijative... Na ovoj prestižnoj poziciji do sada su bili mnogi bivši, aktuelni i budući šefovi diplomatija, premijeri ili predsednici država.

Pre samog čina glasanja, ni Jeremiću ni Čekulisu neće biti omogućeno da se obrate ambasadorima država članica, a to će moći da urade tek po saopštavanju rezultata.

- Neće uopšte biti lako. Veliki broj zemalja u bilateralnim kontaktima se ne izjašnjava za koga će glasati, pa je teško proceniti konačan ishod. Dok se ne prebroji i poslednji glas, ne možemo ništa da tvrdimo - kaže izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

I srpska i litvanska delegacija već neko vreme imaju svoje punktove ispred Generalne skupštine UN, na kojima se svakodnevno organizuju sastanci sa predstavnicima država članica i lobira za jednu od najprestižnijih diplomatskih funkcija.

Očekuje se da će najviše glasova Jeremić dobiti od zemalja Pokreta nesvrstanih, Afričke unije, južnoameričkih država, Rusije, kao i do osam članica EU, među kojima su Italija i Kipar. Srpski kandidat od zemalja u regionu može da računa na glasove Crne Gore, Hrvatska i Albanija su na strani Litvanca, dok Makedonija i Slovenija, navodno, još nisu prelomile.

Ipak, izbor srpskog šefa diplomatije na funkciju predsedavajućeg Generalne

skupštine UN već nekoliko nedelja ne dovode u pitanje u zvaničnom Vašingtonu, ali ni u Briselu, mada sa tim nisu saglasni. Kako za „Blic“ kaže Obrad Kesić, analitičar u Vašingtonu, u SAD „postoji rezignacija oko izbora Jeremića, pa su razmišljali i o načinu kako da ga spreče“.

- Bili su u dilemi da li da koriste sopstveni kredibilitet i veze koje imaju kako bi u trci pobedio Litvanac, ali su zaključili da to nije toliko značajna funkcija, pa su digli ruke od toga. Mislili su da nije nemoguće ni da Srbija sama povuče Jeremićevu kandidaturu - kaže Kesić.

Glasanja je bilo još pre 21 godinu

 

Predsedavajući GS UN bira se svake godine, i to iz drugog bloka. U petak će svog predsedavajućeg dati region istočne Evrope. Od 1991. godine nije se glasalo za tu funkciju, već je prvi čovek GS UN biran aklamacijom, odnosno dogovorom. Pre 21 godinu biralo su između kandidata Saudijske Arabije i Jemena.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.06.2012. 08:43
Zasto je uopste i prosao kao kandidat dovde.Sad ce da ga ruse, ma nemoj. Pa on je i otisao tamo po nalogu ambasadora, da ga maknu sa politicke scene Srbije i DS jer mnogo prica, atamo ce da im posluzi. Treba da podvale narodu onih 7odsto koliko im zapad daje od Kosmeta, pa da imaju nekog tko ce da se izbori da to stavi u prvi red radi regionalnog liderstva i bratstva i jedinstva evropskog.
Utorak 05.06.2012. 09:53
kada je on "pobedio" i da srbija imala vajde od njegove pobede ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online