Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.06.2012.
06:30
Srna A

Diplomatski obračun Srbije i Albanije u Mostaru

Deseti UNESCO samit država jugoistočne Evrope u Mostaru završen je "diplomatskim obračunom" Srbije i Albanije o načinu učešća predstavnika Kosova na ovakvim skupovima, javio je dopisnik Srne.

Predsednik Albanije Bamir Topi u obraćanju medijima ocenio je da su na samitu trebali biti i predstavnici samoproglašenog Kosova.

Predrag Marković

Reagovao je ministar kulture Srbije Predrag Marković, koji je istakao da su Beograd i Priština pod pokroviteljstvom EU postigli dogovor o načinu učešća na regionalnim skupovima, što se mora poštovati.

"Nerazumljivo je da Kosovo još nije prisutno na ovakvim skupovima. Želeo bih da istaknem značaj politike komunikacija i skupova na kojima se govori o kulturnom nasleđu i u koje bi trebalo uključiti i Kosovo", smatra Topi.

Marković, koji se obratio medijima i učesnicima skupa, iako to protokolom nije bilo predviđeno, naglasio je da je načelno opredeljenje Srbije da bude sačuvan svaki spomenik kulture i srpsko nasleđe na Kosovu koje je već proglašeno svetskom baštinom.

"Moramo iz prošlosti da učimo. Ako se nešto obnavlja treba da ide korak po korak i ne sme da se trči, ni da se maršira. Kada su u pitanju regionalni skupovi Beograd i Priština su pod pokroviteljstvom EU postigli dogovor koji će sada polako ulaziti u praksu. Ovaj samit je pod pokroviteljstvom Uneska i svakako ćemo poštovati sav načela koja se tiču UN", rekao je Marković.

Ministar kulture Srbije zahvalio je predsedniku Albanije "koji je izneo principijelan stav "da svi treba da se brinemo o kulturnom nasleđu na području svoje zemlje".

"Očekujem da će o ovim pitanjima u duhu tolerancije i iskrenog razumevanja koje postoji na ovim samitima o tome u narednom periodu razgovarati država Srbija, Albanije i Makedonija koja će biti domaćin narednog skupa. Sasvim sam siguran da će taj redosled pripreme i dogovora biti dobar temelj za budućnost i značiti da smo naučili nešto iz prošlosti", rekao je Marković.


Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da će vreme rešiti pitanje Kosova, te da se nada da će to biti uskoro.Kada je reč o Uneskovom samitu, Izetbegović je naveo da je postignut veliki stepen saglasnosti da kultura može imati veliku ulogu u jačanju saradnje i produbljivanju odnosa za šta su se i založili svi na skupu u Mostaru.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.06.2012. 08:13
Pazite sta je rekao ovaj "da svi treba da se brinemo o kulturnom nasleđu na području svoje zemlje" u toj recenici on je hteo da kaze da Kosovo nije vise Srbija.Kad smo se od turaka odbranili 1389 (najvece sile u to vreme) zasto se ne bismo odbranili od albanije?
Ponedeljak 04.06.2012. 09:53
Glupan ovaj albanac, pa ako je ovo Unesko organizovao pri UN, tu i ne treba da bude šiptarije, uzgred Kosovo nikada neće primiti u UN.Što se tiče statusa Kosova kao kvazidržave, sve što je u svom začetku bilo nezakonito protekom vremena ne može postati zakonito!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online