Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 04.06.2012.
05:55
Blic A

U Srbiji tri miliona ilegalnog oružja

Više od tri miliona komada ilegalnog oružja trenutno se nalazi u Srbiji, što znači da su na svaki registrovan pištolj bar tri nelegalna, pišu beogradski mediji.

Domaći kriminolozi tvrde da je minimum 80 odsto oružja koje domaćini kriju po kućama, koje nose kriminalci ili kojima se počini neko krivično delo potpuno nelegalno i najčešće je zaostavština rata iz Bosne ili Hrvatske, navodi ''Blic''.

Foto: Ilustracija

Samo u poslednjih nedelju dana u dva incidenta, na sreću oba bez poginulih, učestvovale su osobe naoružane automatskom puškom “kalašnjikov”. U Borči je ratni veteran ispalio više od 150 metaka na prepunu kafanu, ranivši konobaricu, dok je u Čačku čovek pucao iz puške kako bi “preplašio lopove”. Policija je u oba slučaja zaplenila oružje, a kao po pravilu, naknadnim pretresima pronađeno je još nelegalnog naoružanja.

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, dugogodišnjeg direktora Instituta za kriminologiju, u Srbiji je nelegalno oko 80 odsto oružja.

"Brine to što u velikom broju domaćinstava ima automatskih pušaka, pumparica, odnosno dugih cevi. Čest je slučaj da neko prijavi jednu pušku ili pištolj, dobije dozvolu, a u stanu ima sakrivene još dve puške. To znači, ako je procena da u Srbiji ima oko milion i dvesta hiljada komada oružja, broj nelegalnog naoružanja je tri puta veća, odnosno prelazi tri miliona. Tome su doprineli ratovi u okruženju, ali i slaba kontrola prelaza sa Kosovom i Metohijom, gde svakog dana prođe veliki broj nelegalnog oružja", kaže Radovanović.

Svaki zločin se u Srbiji izvrši nelegalnim oružjem, kaže kriminolog Igor Pešić.

"Najčešće se koriste pištolji sa kojih je izbrisan serijski broj da se oružju ne bi moglo ući u trag. Povećanje broja nelegalnog naoružanja u Srbiji moguće je zaustaviti samo oštrim kaznama, ali i stalnim kontrolama i zaplenama policije. Preventiva i akcije dobrovoljnog predavanja oružja, što se radilo u Hrvatskoj, takođe su vrlo značajne", ističe Pešić.

Oko 600.000 građana u Srbiji ima dozvolu za posedovanje oružja, dok za nošenje ima samo njih 1.700. Veliki broj nelegalnog oružja stiže sa područja Kosova i Metohije.

Put oružja ide preko Makedonije do Uroševca, iz Tetova preko Kuksa do Prizrena i Peći, iz Crne Gore preko Rožaja do Peći i iz Novog Pazara preko Kosovske Mitrovice do Srbije.

Ilegalna trgovina oružjem jedan je od najunosnijih poslova kriminalnih grupa na Kosovu i Metohiji. Prema zvaničnim podacima Kfora, u posedu stanovništva nalazi se više od 500.000 dugih cevi i približno isti broj pištolja, kao i stotine hiljada ručnih bombi i drugog eksplozivnog materijala.

Međutim, ni broj registrovanog oružja u Srbiji nije za pohvalu. Studija koja je rađena u Ženevi došla je do podatka da na 100 stanovnika Srbije ima 38 registrovanih cevi, što je za samo jedan komad manje nego u Iraku. Ispred Srbije su samo stanovnici SAD i Jemena.

Ponedeljak 04.06.2012. 08:08
Oružija ne manjka u divnom Sremu okićenom municijom i cevima. Pogotovo u Šidu, Mitrosu i Rumsterdamu. Blizu je "grana" pa se naoružanje lako primilo u lokalno stanovništvo. A u pomenutim mestima postojali su i regrutni centri pa i to delom objašnjava rasprostranj.oružija. Neka, valja imati prangiju. Neprijatelj vreba i spolja i iznutra!
Ponedeljak 04.06.2012. 08:14
Oduzimati! Previše je ubistava, samoubistava, ranjavanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online