Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 03.06.2012.
13:54
Srna A

Dao bubreg političaru u zamenu za posao!

Crno tržište na kome se prodaju ljudski organi se poslednjih godina, u vremenu ekonomske krize, preselilo sa Dalekog istoka i Južne Amerike u Evropu, a jedna od zemalja koja je time pogođena je i Srbija, piše "Internešnel herald tribjun".

Siromaštvo ih tera da prodaju sve što mogu da izvade iz sebe

Ovaj njujorški list navodi da se crno tržište ljudskim organima, pored Srbije, prebacilo u Grčku, Španiju i Italiju, kao i na Kosovo i Metohiju.

Siromašni i očajni ljudi, navodi list, spremni su da prodaju sve preko Interneta - od bubrega do pluća, koštane srži i rožnjače, dok bezobzirni trgovci ljudskim organima na tome zarađuju.

U tekstu su navedene priče Pavla Mircova i njegove djevojke Danijele iz Kovina, koji su preko Interneta ponudili da prodaju svoje bubrege za po 30.000 evra, zbog siromaštva, a do sada su dobili ponudu od jedne žene iz Makedonije od 20.000 evra, kao i jednu ponudu iz Nemačke.

List se poziva i na neimenovani izvor iz srpske policije, koji kaže da u poslednjih 10 godina nijedan slučaj trgovine organima u Srbiji nije procesuiran, ali se dodaje da je razlog za to i što se sve odvija vrlo tajnovito i prikriveno. List navodi i reči doktora Đoke Maksića sa Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, koji kaže da ne veruje da u Srbiji postoji ilegalna trgovina ljudskim organima i dodaje da je svaki potencijalni donor "pod lupom" i proverom bolničke komisije, koju čine doktori, etičari i advokati.

U tekstu se navodi i tvrdnja osobe koja se samo predstavila kao Milovan, iz jednog malog mesta na jugu Srbije, koji kaže da je dao bubreg jednom bogatom lokalnom političaru, da bi ga on zauzvrat zaposlio u svojoj firmi. Prema navodima lista, transplantacija bubrega je obavljena u jednoj državnoj bolnici u Beogradu, gde su se njih dvojica pojavila sa lažnim dokumentima.

Procenjuje se da je cena bubrega na crnom tržištu oko 100.000 evra i da se godišnje na svetskom nivou proda između 15.000 i 20.000 organa.

Načelnik Klinike za nefrologiju na VMA Zoran Kovačević rekao je za "Pres" da je iz MUP-a dobio uveravanja da u Srbiji ne postoji tržište za prodaju organa.

"Mesečno dobijem pet poziva ljudi koji bi hteli da prodaju bubreg, ali im jednostavno objasnim da je to neizvodljivo. Uostalom, zašto bi neko plaćao više desetina hiljada evra za bubreg, kada može da ga nabavi u Indiji za 500 evra", rekao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.06.2012. 15:21
Ja bih nasim politicarima dao onu stvar iznad belih bubrega!Njima samo to i treba dati!
Nedelja 03.06.2012. 14:05
Moze taj politicar,da jos da i otkaz tom jadniku. Strasno vreme.
Nedelja 03.06.2012. 17:27
http://www.youtube.com/watch?v=20tXaquR_xA Tužno, da li će nekad zlo zaobići Srbiju???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online