Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 01.06.2012.
14:30 >> 16:22h
Beta A

EU brine zbog događaja na severu Kosmeta

Evropska unija je "jako zabrinuta" zbog tekuće situacije na severu Kosova gde je došlo do nasilja i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama, izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Kfor rušio barikade na severu Kosmeta
 

Dodajući da je reč o operaciji koju vodi Kfor, Kocijančič je naglasila da je za EU "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela što je bio i predmet dijaloga Beograd-Priština". Ona je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je u vezi s partnerima u NATO kao uvek u takvim prilikama.

"Mi pozivamo sve da se uzdrže i da sarađuju s međunarodnim organizacijama na Kosovu", dodala je.

Karl Bilt poziva na dijalog i pomirenje

 

Ministar spoljnih poslova
Švedske Karl Bilt izrazio je danas zabrinutost zbog događaja na
severu Kosova i pozvao na dijalog.

 

"Zabrinut sam današnjim vestima sa severa Kosova. Potrebni su nam dijalog i pomirenje, ne sila i nasilje", napisao je Bilt na tviteru.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je time odgovorila na pitanje novinara kako se u EU gleda na situaciju kada "prema informacijama s Kosova da stotine Srba na severu pucaju na NATO mirovne snage, u situaciji kad vlasti, uključujući Euleks žele da uspostave nadzor nad prelazima".

"Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje", precizirala je Kocijančič.

Zamoljena da kaže da li je "i Euleks uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom da se, kako je to rečeno, u jučerasnjoj raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici Euleksa protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade" Maja Kocijančič je odgovorila da je "to bila operacija Kfora".

Na dodatno pitanje da li Euleks opravdava tu operaciju Kfora, Maja Kocijančič je navela da je "već rekla da sloboda kretanja (na Kosovu) jedno od temeljnih načela za Evropsku uniju, kao i za one koji teže da se priključe".

"Ja neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO", zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 14:35
Није пао онај који је пао, већ онај који није устао. Косово је Србија.
Petak 01.06.2012. 14:44
Ne saradjujte sa neprijateljima Srbi! Ne slusajte Beograd jer oni podrzavaju euleks i kfor...:@
Petak 01.06.2012. 14:39
Uhapsene srbe KFOR predao siptarskim "policajcima"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online