Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.05.2012.
18:29
Beta A

"Decu niko ne tera da kupe knjigu o Noletu"

Direktor novosadske Osnovne škole "Đorđe Natošević" Nedeljko Đorđić potvrdio je da je dečji pesnik Blagoje Baković promovisao knjigu "Kad porastem biću Nole" u toj školi, ali je negirao da je bilo ko vršio pritisak na roditelje i đake da kupuju tu knjigu.

Roditelji odlučuju hoće li kupiti knjigu ili ne, poručio direktor škole

"Knjiga kod nas nije prodavana. Učenicima koji su bili na promociji je rečeno da mogu sa sobom da ponesu knjigu, da je pročitaju i da se konsultuju sa roditeljima da li žele da je kupe za 430 dinara, ili da je vrate ako ne žele", rekao je Đorđić.

Dodao je da škola "Đorđe Natošević" tradicionalno pred Zmajeve dečje igre organizuje druženja sa poznatim i afirmisanim dečjim pesnicima, među kojima je i Blagoje Baković, koji je u više navrata bio gost škole.

Ocenio je kao besmislene optužbe da je Baković u pesmi "Ja se kladim na Noleta" zapravo promovisao klađenje.

Đorđić je upitao kako je moguće da jedna pesma napravi toliko problema, kada svi znaju da u Srbiji postoje kladionice već 20 godina, a neke od njih se nalaze i na svega 100 metara od škola. On je izrazio razočaranje jer niko ne piše o velikim uspesima koje postiže Osnovna škola "Đorđe Natošević", koja j proglašena za jednu od 50 najboljih škola u Srbiji.

Prosvetna inspekcija najavila je danas da će utvrditi sve okolnosti u vezi sa prodajom knjige "Kad porastem biću Nole", a posebno će se voditi računa o tome da li je bilo pritisaka na roditelje i đake da kupuju tu knjigu, kazao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Tmušić je rekao da je knjiga prodavana u Novom Sadu, pa će na čitavom slučaju raditi i pokrajinska inspekcija. "Utvrdićemo da li je bilo propusta prilikom distribucije i prodaje ove knjige u školama", najavio je Tmušić.

Čitav slučaj pokrenulo je nekoliko anomimnih roditelja, koji su za medije izjavili da smatraju da nije primereno pominjati kladionicu u knjizi za decu i posredno ih pozivati na kockanje. Književnik Blagoje Baković je odbacio primedbe i naveo da je reč o književnosti koju ne bi trebalo posebno objašnjavati.

Knjiga "Kad porastem biću Nole" je nagrađena plaketom "Sima Cucić" Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 18:35
Ama ljudi..Nole nije sporan....deca i treba da imaju takve uzore..ali kockanje i kladionice u toj pesmi su stvarno jedan užas ! Mogao je mnogo više lepih stihova napisati o njegovoj upornosti,želji da se bude najbolji...da i kada svi misle da gubi on nađe snage da pobedi...o nemirenju sa porazom i kada je ceo svet i navijači protiv tebe.....
Sreda 30.05.2012. 19:34
Ta ako je to decja pesmica ondak sam ja Tutankamon .
Četvrtak 31.05.2012. 06:45
Ne mora da se kupi, ali se podrazumeva kada je dete jednom odnese kući. Još ako prelistava, savija, ona više nije nova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online