Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 30.05.2012.
13:43
Smedia A

Šta će Jagodina bez Palme?

Dragan Marković Palma nije više gradonačelnik Jagodine. Odabrao je funkciju narodnog poslanika, ali i predsednika gradske Skupštine. - Sve će biti isto, osim natpisa na vratima kancelarije, poručuje za S media portal lider Jedinstvene Srbije.

Dragan Marković Palma
 

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma prepustio je svoje utvrđenje – mesto gradonačelnika Jagodine svom saradniku, dosadašnjem predsedniku Skupštine grada Ratku Stevanoviću. Gospodin Palma odlučio se za mesto narodnog poslanika sa koga će se boriti za "dobre zakone i bolje sutra građana Srbije".

Stojiljković: Nema sukoba interesa

Dragan Marković Palma je u prethodnom mandatu bio prinuđen da se odrekne pozicije narodnog poslanika jer je obavljao i funkciju gradonačelnika. I sada Marković zauzima dve fotelje, ali ovoga puta nije u sukobu interesa. - On nije u sukobu interesa jer je u parlamentarnoj strukturi, u zakonodavnoj grani vlasti – kaže za S media portal predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković. - Bio je problem kada je on bio i poslanik i gradonačelnik, jer je donosio zakone, a kao gradonačelnik ih je i realizovao. On je sada pokazao razumevanje za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, i uvažio ranije sugestije Agencije.

Poput Putinove Jedinstvene Rusije, na koju se Marković ugleda, dvojica funkcionera zamenila su fotelje. Dojučerašnji prvi čovek grada, poznatog po Akva-parku, Muzeju voštanih figura i Zoološkom vrtu, sada je i predsednik gradske Skupštine. Sa bilo koje funkcije da nastupa, dosadašnji gradonačelnik svojim autoritetom zasenjuje sve partijske kolege. Slučajno ili namerno.

- Jedinstvena Srbija je partija koja timski radi. I do sada smo radili svi sve! – bez rezerve odgovara na pitanje S media portala Dragan Marković Palma.

Novi gradonačelnik Ratko Stevanović za S media portal spremno dodaje:
- Ovde se radi timski, nema podela funkcija!

Jagodinci: I dalje nas vodi Palma

Građani Jagodine sa kojima smo razgovarali uglavnom nemaju sumnje da će i dalje ključne odluke donositi dojučerašnji prvi čovek grada. Među njima ima i onih koji su zadovoljni radom gospodina Markovića, ali i onih koji nisu. Ipak ima i Jagodinaca koji se boje da ih njihov voljeni gradonačelnik ne napusti.

- Naš Palma je mnogo uradio za Jagodinu! – kaže Mirjana K. prodavac na gradskoj zelenoj pijaci. – Svi kažu da će i sad da bude isto, ali videćemo... Nas je Palma svakog petka primao u kancelariju, sve nas je slušao i pomog’o kad može. Da l’ će i sad tako, ne znam...

"Tim na čelu Jagodine"

Prvog čoveka JS u Jagodini neko voli, a neko ne. Podrška od 61 odsto glasova birača koju njegova stranka dobija u trećem izbornom ciklusu po redu, govori da je Jagodince osvojio. Kada glasaju za JS, za stanovnike pomoravskog grada Palma je personifikacija ove stranke. Palma je pre nekoliko nedelja najavio da će raspisati referendum u gradu, u kome će pitati građane da li mu dozvoljavaju da napusti mesto gradonačelnika.

Da li je Jagodince njihov dosadašnji gradonačelnik, poznat po uspešnom političkom marketingu, nasamario postavljajući na svoje mesto svog saradnika.


- Pa, dobro, građani su takođe glasali za tim u kome sam i ja učestvovao u dva mandata na mestu predsednika Skupštine grada Jagodine. Oni su glasali za tim gospodina Markovića, a u tom timu se ništa nije promenilo – kaže Stevanović za S media portal.

Palma: Sve je isto, osim natpisa na vratima

Na čelu Jagodine, kako kaže sam Marković, neće biti promena. To potvrđuje i njegova odluka da će mu uprkos funkcije poslanika u republičkom parlamentu, kancelarija biti u Jagodini.

- Ništa se ne menja, osim što na mojim vratima piše predsednik Skupštine umesto gradonačelnik. Kao što ni do sada ja nisam radio sve sam, Stevanović mi je pomagao, tako ću i ja pomagati sada njemu - kaže Marković za S media portal.

Novi gradonačelnik Stevanović kaže da u Jagodini svako radi posao po dogovoru i uskače kad zatreba:

- Tu nema ništa specifično što obavlja samo jedan čovek. Mi zajedno odlučujemo, a gospodin Marković je uvek vođa tima. U Jagodini ne odlučuje funkcija.

Opozicija: Formalna promena

U kakvom je stanju budžet Jagodine?

Kako je Jagodina poznata po izdvajanjima za socijalna davanja ugroženom stanovništvu, nameće se pitanje koliko je, u doba krize, time opterećen gradski budžet? Prethodni kao i novi gradonačelnik saglasni su u oceni da Jagodina ne spada među zaduženije gradove u Srbiji.- Jagodina je jedan od najmanje zaduženih gradova u Srbiji, budžetski prilivi do sada teku normalno – kaže za S media portal novi gradonačelnik Ratko Stevanović. Života Starćević lider DŠ-a u Jagodini kaže da nema podatke o stanju budžetu grada, ipak: - Mi smo i kao nekadašnji koalicioni partneri JS sugerisali da bi trebalo korigovati socijalni program. Ja sam kao kandidat za gradonačelnika govorio da je dobro imati socijalna davanja, ali da bi Centar za socijalni rad trebalo da napravi socijalnu mapu. Tako bi siromašni građani Jagodine pomoć dobijali dostojanstveno na račun.

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije (DŠ) u Jagodini Života Starčević imenovanje novog čoveka za gradonačelnika ocenjuje kao formalnost.

- Promenom na čelu Jagopdine neće se ništa suštinski promeniti – kaže Starčević za S media portal. - Ratko Stevanović je jedan od dvojice najbližih saradnika Dragana Markovića.

Starčević smatra da je to način da se prenebregnu zakonske prepreke kako bi Marković bio poslanik u Skupštini Srbije.

- Suštinski, Marković će i dalje biti i gradonačelnik. Oni imaju apsolutnu vlast u gradu, pa mogu sebi da dozvole tu kombinatoriku – objašanjava naš sagovornik.

Otkuda toliko poverenje Jagodinaca u Dragana Markovića Palmu?

- Ne znam kako da odgovorim na to pitanje, osim da sam kao njegov protivkandidat pokušao da ubedim građane Jagodine da postoje i drugi načini vođenja politike. Međutim, JS opet ima apsolutnu večinu. Izgleda da nijedan njegov politički suparnik ne pogađa temu – zaključuje jedan od oponenata u Jagodini i dalje neprikosnovenog Dragana Markovića Palme.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 14:44
Jagodina će malo odahnuti.
Sreda 30.05.2012. 14:39
Sedmodnevna žalost..? Štafeta za druga PALMU? Voštane figure njegove visosti na svakoj raskrsnici ? Dajte jagodinci..prebrojte zatvorene fabrike i ugašene firme ..budite realni malo..
Sreda 30.05.2012. 17:39
Ovo ce biti grad sa najvise palmi u Srbiji. Steta sto Jagodina nije na moru bio bi to pravi Monte Karlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online