Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.05.2012.
03:24
D.N.P A

Beograd ne priznaje volju severa

Nakon lokalnih izbora koje su organizovali kad i parlamentarne i predsedničke, u Zubinom Potoku i Zvečanu danas će konstituisati nove skupštine opština i izabrati nove čelnike opština.


 

Uprkos pretnjama iz Prištine i protivljenju Beograda da se lokalni izbori organizuju, glasanje je proteklo bez ikakvih incidenata, odziv je bio dobar, a kako ističe Miodrag Andrić, aktuelni potpredsednik opštine Zubin Potok, narod je rekao svoje.


- Iako se iz Beograda najavljuje raspuštanje svih skupština opština na Kosovu i Metohiji i formiranje nekakvih opštinskih veća, mi smo uvereni da do toga ipak neće doći i da se volja naroda u Zubinom Potoku i Zvečanu ne sme gaziti - kaže Andrić.
 

U Zubinom Potoku, kao i ranijih godina, ubedljivu većinu ima Demokratska stranka Srbije (DSS), pa se očekuje da će ova partija sama formirati vlast i da će na čelu opštine ostati Slaviša Ristić koji uživa ogromno poverenja naroda u Ibarskom Kolašinu.

Ivanović: Formiraće se opštinska veća


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović rekao je da će nova Vlada Srbije, odmah po osnivanju, formirati privremena veća u opštinama na Kosovu i Metohiji, u kojima će najverovatnije biti sličan sastav kao u republičkoj koaliciji.
Upitan da li će na taj način biti narušena volja građana koji su na parlamentarnim izborima na Kosovu najviše glasova dali SPS-u, SNS-u i DSS-u, Ivanović je kazao da će rezultati republičkih izbora "biti primljeni k znanju", ali da ne obavezuju.


Ne važe srpske registarske tablice


Građanima koji imaju vozila sa starim srpskim tablicama od petka 1. juna neće biti dozvoljeno da upravljaju takvim vozilima u pokrajini. Nakon što je kosovska vlada ranije zabranila nove srpske registarske oznake sa inicijalima kosovskih gradova, u pokrajini od petka kosovska policija smatraće nelegalnim i stare srpske registarske tablice sa oznakama KM, PR, GL, PZ, UR i PE. Predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je odluka o zabrani srpskih registarskih oznaka sa inicijalima kosovskih gradova rezultat dijaloga u Briselu.


Situacija u Zvečanu je nešto komplikovanija, i u ovoj opštini najviše glasova osvojila je DSS, koja sama ne može formirati vlast, pa će koalicionog partnera potražiti u odbornicima Ujedinjenih regiona Srbije i Socijalističke partije Srbije. Očekuje se da će Dragiša Milović ponovo biti izabran za predsednika opštine.
 

I dok u Zubinom Potoku i Zvečanu očekuju da ih država prizna, Goran Bogdanović, Oliver Ivanović i drugi funkcioneri vlasti u Beogradu najavljuju formiranje tročlanih ili sedmočlanih opštinskih veća koja će činiti predstavnici stranaka koje će biti na vlasti u Srbiji, pojačane najverovatnije sa naprednjacima. U toj varijanti ispao bi DSS koji ima najveću podršku na severu Kosmeta i najveći uticaj u narodu ovog kraja.

- Cilj je da se i sever Kosova preda Prištini, DSS je smetnja, zato će raspustiti skupštine opština i pokušati da nađu poslušnike koji će slepo slušati naredbe iz Beograda i raditi protiv svog naroda, nekima je stalo da budu na vlasti, pa makar severni Kosmet odmah bio pripojen velikoj Albaniji - kaže jedan od funkcionera DSS-a u Zubinom Potoku i naglašava da stvari neće ići onako kako zamišljaju Boris Tadić i njegovi pioni na severu Kosmeta.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 09:31
beogradski jugoslovensko-crnogorski interesi namecu volju celoj srbiji. srbija mora upravljati beogradom,a ne jugo-beograd srbijom!
Sreda 30.05.2012. 09:28
Sramno je što ne promenismo vlast koja ugnjetava i ponižava svoj narod! SVIM SRCEM UZ SRBE NA KOSOVU !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online