Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.05.2012.
21:31
Srna A

Kopija Mirosavljevog jevanđelja uručena Univerzitetu u Beogradu

Univerzitu u Beogradu uručena je replika Miroslavljevog jevanđelja. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej tom prilikom poručio je da je Univerzitet u svoj posed uvrstio knjigu, zahvaljujući kojoj je srpski narod dospeo na kulturno istorijsku pozornicu sveta.

Patrijarh Irinej i Bogoljub Šijaković
 

Patrijarh je naveo da je Jevanđelje prešlo dug put od Beograda do Hilandara i nazad i da će, uručenjem Univerzitetu, ostati u amanet budućim generacijama.


"Ovaj momenat ima veliku simboliku. Prva knjiga napisana na ćiriličnom dijalektu ulazi na Univerzitet, što znači da će duhovno ući u njegove programe i da će se na toj božanskoj ideologiji vaspitavati generacije", rekao je patrijarh Irinej.


U ranijim vremenima, dodao je on, crkva je bila udaljena od univerziteta, a ovom prilikom se pokazalo da prave vrednosti ne mogu biti skrajnute - prenosi RTS.


Inicijativu za uručenje replike Jevanđela Univerzitetu pokrenuo je nekadašnji ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković, koji je poručio da je taj trenutak "veoma izuzetan i višestruko simboličan".


"Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani književni tekst i vrednost tog rukopisa pokazuje i činjenica da je stavljen pod zaštitu Uneska", istakao je Šijaković.

Utorak 29.05.2012. 22:05
  Неканонски, незаконито, неправедно и далеко од сваког поимања божанске и људске правде,паписти су приступили илегалном и неважећем, рашчињењу Епископа Артемија, његовом хапшењу и насилном удаљавању са територије његове епархије, са мученичког Косова и Метохије. О Косово грдно судилиште, насред тебе Содом запушио,Његош!
Utorak 29.05.2012. 22:09
На његово место, на неканонски начин поставили су другог Епископа, Теодосија, начинивши претешку рану на Телу Христовом, помесној Цркви. А после свега овога, проширили су лажне оптужбе на терет мученичког Eпископа Артемија као да наводно ствара раскол, док заправо ОНИ делају и одлучују, газећи брутално Свете Каноне и законе. Овај патријарх не обавља више своју функцију јер је постао само први међу епископима папистима.
Sreda 30.05.2012. 16:39
Nedavno je počasni doktor Univerziteta u Beogradu postao američki profesor s Prinstona Majkl Volcer (Michael Walzer), koji je tim povodom, a i pre toga, samouvereno, svečano i ljubazno izjavio sledeće: "Smatram da je bombardovanje Srbije bilo opravdano i da Kosovo treba da postane nezavisno, iako ne nužno unutar postojećih granica!"-КАКО ОВАКАВ УНИВЕРЗИТЕТ МОЖЕ ЗАСЛУЖИТИ ТАКО ВРЕДАН ПОКЛОН,"МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ"?!Чиме су заслужили???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online