Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 29.05.2012.
13:14
Večernje novosti A

Penzionerka bila tri meseca rob u Milanu

Penzionerka Mirjana K. (57) iz Kragujevca otišla je preko niške agencije u Italiju, gde je nameravala da radi kako bi poboljšala svoj standard. Tamo je, međutim, preživela pakao.

Kada se razbolela izbacili je na otpad

Mirjana K. iz Kragujevca jedna od od mnogih penzionerki koja od državnih prinadležnosti nije uspevala da spoji kraj sa krajem. Zbog toga je odlučila da u zrelim godinama potraži dodatni posao preko granice. Tamo ju je, međutim, dočekala takva strahota kakvu nije mogla da zamisli ni u najcrnjim snovima...

"Mnoge Požarevljanke i Kragujevčanke rade po Italiji kao domaćice, čuvaju ostarele Italijane, kuvaju, čiste, peru i zarade za život. I ja sam želela to da probam, jer nisam imala šta da izgubim, ionako sam živela u bedi", priča za "Novosti" Mirjana K.

Prema ugovoru, koji je sklopila sa gospođom Sofijom iz niške agencije, trebalo je da u Milanu brine o starijem bračnom paru i da im održava kuću. Njene obaveze su bile radno vreme u trajanju od 10 sati, slobodan dan nedeljom i plata pet puta veća od njene penzije - skoro 1.000 evra. Agencija joj je naplatila 600 evra unapred, za sklapanje ovog, činilo se, unosnog posla. Ali, ne samo to: kad je Mirjana stigla u Milano, predstavnik agencije uzeo joj je pasoš, kako bi bio siguran da neće napustiti dobijeni posao.

"Umesto da čuvam starce, dobila sam porodicu sa troje dece. Umesto 10 sati, radila sam po ceo dan, bez ijednog slobodnog dana. Zabranili su mi da izlazim iz kuće. Kada sam prvi put pitala gazdaricu za platu, ignorisala me je. Sledeći put mi je udarila šamar. Kad god joj nešto ne bi bilo po volji, tukla me je po licu i glavi, a članovi njene porodice stalno su pretili kako će me zadaviti", priča očajna Mirjana.

Prisećajući se "kuće strave" iz koje nikada nije mogla da izađe jer joj je to bilo najstrože zabranjeno, sagovornica "Novosti" dodaje: "Gazdarica je strogo vodila računa da ne pojedem nešto od 'njihove' hrane dok sam kuvala, pa sam se hranila ostacima. Kada sam se razbolela i nisam mogla da ustanem iz kreveta, gazdarica me uhvatila za kosu i sa sinom bukvalno odvukla u automobil, a onda me je vezala i vozila nekoliko sati auto-putem. Stigli smo do ogromne deponije kraj nekog drugog grada. Gazdarica i njen sin su me jednostavno izbacili kao smeće u jendek pored te deponije"!

Mirjanu K. pronašao je policajac koji ju je odvezao u stanicu. Pozvala je agenciju u Nišu, ali se niko nije javljao. Posle tromesečnog boravka u Italiji, usledila je deportacija u Srbiju. I danas ova ponižena žena odlazi na terapiju u jednu nevladinu organizaciju, koja će joj pomoći da nađe posao.

Utorak 29.05.2012. 12:29
Olosa ima svuda po svetu pa tako ova nesrecna zena ne moze da tvrdi da su je samo Italijani izigrali i ponizili...na zalost se kod nas zbog krize otvaraju svakakve agencije narod sta ce od muke prihvata sve bez ikakve garancije i dolazi do ovakvih tragedija...
Utorak 29.05.2012. 12:47
Posledice 5-og oktobra
Utorak 29.05.2012. 13:22
Nijedna agencija ne moze da se otvori, a da nije registrovana i da nije, policija joj moze lako uci u trag i naci varalicu koji je naivnu zenu poslao na rad ! Drugo, doticna zena, jedino ako nije nepismena, moze nazvati Srbijanski konzulat i objasniti situaciju, a konzulat bi obavijestio lokalnu policiju i kraj price! Drugo, kako da joj neko osim legitimnih organa moze oduzeti pasos ? Sve skupa NABULOZE, jadan zivot nasih, koji hoce Evropu po svaku cijenu !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online