Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.05.2012.
11:52
Beta A

Dužnicima stvari plene i noću

Stavljanje prinudne naplate dugova za komunalne usluge u isključivu nadležnost privatnih izvršitelja je greška i pokazatelj je bezobzirnosti države prema građanima, jer u obzir nije uzeta socijalna situacija u Srbiji, izjavila je profesorka pravnog fakulteta Union Vesna Rakić Vodinelić.

Vansudski izvršioci u pratnji policije mogu da dođu i noću i vikendom

Prema njenim rečima, "takvu bezobzirnost je država pokazala i u slučaju Zakona o izvršenju i obezbeđenju", koji je donet prošle godine, a kojim je u domaće zakonodavstvo uveden institut privatnog, to jest vansudskog izvršitelja.

Ti izvršitelji mogu da plene pokretne i nepokretne stvari dužnika uz asistenciju policije, kao i da iseljavaju dužnike iz nepokretnosti, takođe uz podršku policije. Stupaju na dužnost 31. maja, a građani ih, sudeći po komentarima na Internetu, dočekuju kao - neprijatelje.

Upitana za smisao prinudne naplate dugova za komunalije od građana po svaku cenu - s obzirom na sve dublju ekonomsku krizu, obezvređivanje plata, ogromnu nezaposlenost i lošu klimu za poslovanje - Vodinelić je odgovorila da je to "greška pravosudne politike".

"Taj tekst (Zakon o izvršenju i obezbeđenju) je bezobziran prema dužniku. Znam da je u ranijem zakonu dužnik bio zaštićen, ali sadašnja rešenja su skok iz jedne krajnosti u drugu. I ovaj novi zakon nosi ideološka obeležja, s tim što je nekada loš momak bio poverilac, a sada je to dužnik", rekla je Vodinelić.

Kako je ocenila, dužnik po novom zakonu nema dovoljno pravnih sredstava da se brani kada je pretenzija poverioca neosnovana. Upitana da li će se izvršioci prema građanima ponašati isto kao prema državi, velikim državnim preduzećima i pojedincima sa "vezama" koji komunalije godinama nisu plaćali, Vodinelić je odgovorila da to "niko ne garantuje".

Upitana kako gleda na uvođenje vansudskih izvršilaca u Srbiji sa aspekta ljudskih prava, Vodinelić je odgovorila da bi ti izvršioci "morali da se ponašaju isto kao sudski".

"Morali bi da izvršenja sprovode danju a ne noću, samo radnim danima, i da poštuju dostojanstvo dužnika, koji bi morao da ima na raspolaganju delotvorne pravne lekove. Sve to proizlazi iz prakse Evropskog suda za ljudska prava", rekla je ona.

Ako se vansudski izvršioci ne budu tako ponašali, "Srbija će trpeti iste sankcije kakve trpi i dan danas zbog povrede prava na pravično suđenje i povrede prava na okončanje postupka u razumnom roku", rekla je Vodinelić i dodala: "Dakle, oni se
moraju ponašati isto kao sud, a kako će se zaista ponašati, to ćemo videti. Mi nismo uređena država, a i izvršitelji će biti pod pritiskom poverilaca".

Zakon o izvršenju i obezbeđenju u odnosu na raniji zakon iz 2004. godine ukida zabranu izvršenja u neradne dane, pa se ono sada može sprovoditi "svakog dana od 7 do 22 sata", a može i van tog vremena "ako postoji izbegavanje obaveze ili opasnost usled odlaganja". Pri tome Zakon ne spominje obavezu - koja je izričito postojala u prethodnom zakonu - da se za izvršenje u neradne dane ili noću mora pribaviti sudski zaključak.

Procenjuje se da u beogradskom sudu ima više od milion predmeta sa neplaćenim komunalnim i sličnim uslugama. Među tim potraživanjima ima i onih koja su stara više od 12 godina, a po Zakonu o obligacionim odnosima su zastarela a samim tim nenaplativa – pod uslovom da dužnik podnese prigovor o zastarelosti u roku od tri dana od trenutka kad dobije rešenje o izvršenju.

Utorak 29.05.2012. 12:05
Jedna potpuna bezočnost države prema svojim građanima. Kao da nismo njeni.
Utorak 29.05.2012. 18:14
Nikome nista nisam duzan i mirno spavam sto se toga tice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online