Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.05.2012.
14:32
J. L. Petković - Vesti A

Kancelarija je nova klopka za Srbe

Naredne nedelje, Skupština opštine Kosovska Mitrovice odlučiće šta će konkretno da preduzme povodom otvaranja Administrativne kancelarije prištinskih vlasti u tom gradu.

Kosovska vlada krši sporazum Štajner-Čović: Krstimir Pantić
 

Srpski gradonačelnik Krstimir Pantić kaže da je nekoliko rešenje u planu, ali da Srbi svakako neće dozvoliti da celokupna administrativna arhiva Unmika pređe u ruke kosovskih vlasti. Ako je potrebno, preduzeće se mere i protiv Srba koji odluče da rade u toj kancelariji.
 

Šta, konkretno, planirate da uradite tim povodom?
- O tome ćemo odlučiti na sednici Skupštine opštine naredne nedelje. U opticaju su različita rešenja - od toga da pozovemo Srbe da ne predaju dokumenta za posao u Administrativnoj kancelariji, zatim da zatražimo od nadležnih organa Srbije da onome ko se zaposli u toj kancelariji, a na platnom spisku je u institucijama Srbije - da mu se prekine radni staž, do toga da oni koji žele da budu deo albanskog društva mogu da se presele u južni deo grada, da tamo upišu decu u školu i koriste njihove zdravstvene ustanove. Cilj te kancelarije je da se ugase srpske institucije i promeni realno stanje na terenu, i kod nas i u ostale tri opštine.


Planira se da ta kancelarija preuzme nadležnosti Unmika, šta to znači za Srbe?
- To znači da će izdavati lične karte, vozačke dozvole, sva dokumenta... A to je, pre svega, drastično kršenje sporazuma Štajner-Čović, i kosovska vlada nema prava da poništava taj sporazum. Svi moraju da ga poštuju, a Unmik na severu ne sme da se ugasi. O tome ne može niko da odluči, osim Saveta bezbednosti UN. Unmik ne sme da pristane na to da preda celokupnu dokumentaciju sa severa toj kancelariji. Mi to nećemo dozvoliti, blokiraćemo Unmik ukoliko je to potrebno.
 

Bez incidenata
 

Ispomoć Kfora je vraćena kući, kakva je sada bezbedonosna situacija i odnos Srba na severu sa Kforom?
- Situacija je mirna. Nije bilo većih incidenata, osim kada su pre neki dan vojnici Kfora blokirali preko noći put Kosovska Mitrovica - Zvečan, ali su građani sprečili vojnike da uklone barikadu u Dudinom kršu. Pojačanje je bilo tu, jer se mislilo da će biti akcija tokom izbora koje bi mogle da ugroze bezbednost.

Šta se sve nalazi u toj arhivi Unmika?
- Praktično sve: dozvole, kuporodajni ugovori, baza podataka o građanima, registraciji vozila. To su sve vrlo osetljivi podaci koji vrlo lako mogu da se zloupotrebe, i toga se jako plašimo. Ako se Unmik zatvori i ova dokumenta odu u prištinske ruke, ko zna šta može Srbima na severu da se dogodi.


Već neko vreme funkcioniše kancelarija prištinskih vlasti u severnom delu Kosovske Mitrovice, da li su Srbi odlazili tamo?
- Nisu. Taj Centar za registraciju služi da se građani prijave za kosovske lične karte, registruju nevladine organizacije... Navodno se bavi poslovima administracije, ali tamo niko nije odlazio. Znam osobe koje su tamo bile zaposlene i koji su dolazili samo da popiju kafu. Lično mislim da ta kancelarija služi za pranje novca.


Konkurs za Administrativnu kancelariju je otvoren, ima li interesovanja za nova radna mesta?
- Ljudi se uglavnom tajno prijavljuju, iz straha. A, reč je o onima koji nemaju iskustvo u radu organa lokalne samouprave, već se prijavljuju samo zbog para, a ne da bi podržali albanske institucije. Ipak, pitanje je koliko među prijavljenima ima Srba iz Kosovske Mitrovice, kao i koliko se na konkurs javilo pripadnika nacionalnih manjina.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.05.2012. 13:13
Naredne nedelje, Skupština opštine Kosovska Mitrovice odlučiće šta će konkretno da preduzme povodom otvaranja Administrativne kancelarije prištinskih vlasti u tom gradu. TADA JE VEC KASNO ZA SVE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online