Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.01.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbi protiv sebe

Uz pomoć Prištini odanih Srba, Albanci žele da ugase sve srpske institucije, što je zločinački poduhvat jer se time etnički čisti Kosovo, tvrdi Zvonko Mihailović, predsednik opštine Štrpce.

Zvonko Mihailović, predsednik opštine Štrpce

Dvojna vlast u opštini Štrpce, jedna izabrana na srpskim, a druga na izborima koje je raspisala Priština, ozbiljno je poremetila život stanovništva i napravila još veće podele.

Trvenja među političarima poslednjih dana su dovela i do fizičkih obračuna.

Oni izabrani na prištinskim izborima upali su u opštinske prostorije i zauzeli kancelarije predsednika i njihovih pomoćnika.

Radikal Zvonko Mihailović, izabran na izborima koje je raspisala Srbija, optužuje učesnike prištinskih izbora da su pokrali glasove i time obezbedili sebi legitimitet. Dve strane su pokušale da se dogovore, ali za sada bez uspeha.
 

Tvrdite da su izbori koje je raspisala vlast u Prištini falsifikovani?
- Da, nije istina da je za njih glasalo 4.500 ljudi. Kod nas već postoji izreka da je najviše glasača bilo oko crkve Svete Petke, odnosno da su glasali i mrtvi. Srpska liberalna stranka je omogućila da jedan birač glasa za desetoro ljudi, i to nasumice, pa onda taj jedan daje glas za one koji žive i rade u inostranstvu ili već godinama ne žive na Kosovu. Ja mislim da je više od 4.000 glasova tako dobijeno - tvrdi Mihailović.


Stanje je neodrživo

 

Koje je izlazno rešenje?
- Stanje je neodrživo. Oni i da žele da odustanu, neće moći, jer će razočarati svoje nalogodavce u Prištini, koji su im dali zeleno svetlo da falsifikuju izbore i uložili ogromna sredstva u njihovu izbornu kampanju. Čak i da ne žele, moraju da vuku poteze koji su interesu Prištine, a ne u interesu Srbije i Srba. Što se nas tiče, mi ćemo se izvući, rešićemo problem prostorija, da bi naši građani mogli da dobiju sve uslove koji su nam potrebni i da ne bi trpeli ono što je volja 10 odsto stanovništva, a ne 90 kako oni kažu.

Pregovarali ste uzalud?
- Mi smo s njima razgovarali da se stvore uslovi za rad, ali oni to neće da urade, ne zato što ih svojim argumentima nismo ubedili, nego zato što ne smeju da se zamere svojim gazdama u Prištini. Oni jednostavno žele da ubede narod da će raditi u njihovom interesu, ali to nije istina.


Da li vam je i kako pomogao Beograd?

- Mislim da Beograd na terenu ne sagledava stvari dobro. Nisu pomogli u onoj meri u kojoj bismo želeli. Čuli smo se sa ministrom Bogdanovićem. Bitno nam je to da smo mi legalni i legitimni predstavnici.


Kako ovaj raskol među Srbima utiče na život građana?
- Dva dana nisu radile opštinske službe, građani nisu mogli da fotokopiraju dokumenta, izvade i overe izvode iz matičnih knjiga.


Vi tvrdite da je jedan od njihovih motiva za učešće na prištinskim izborima privatizacija Brezovice?
- Poenta cele priče je da se ugase sve srpske institucije jer bez njih Srbi ne mogu da opstanu. To je zločinački poduhvat jer se time etnički čisti Kosovo. Oni žele da privatizuju imovinu "Ineksa", da padne u ruke Albancima, a zatim i Nacionalni park "Brezovica", čime će preuzeti 39.240 hektara površine. Tu nije reč samo o finansijskoj dobiti, već i o strateški bitnom terenu za opstanak Srba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online